7Qi Coaching

@HOME

Zelfbewustzijn pagina!

Krachtige inzichten en oefeningen voor meer zelfbewustzijn 

Op deze pagina:
  • Je uitdagingen herkennen 
  • Bekrachtigende oefeningen!!
  • Zelfinzicht en zelfregulatie verbeteren!
  • Je Persoonlijk Leiderschap invulen

Start nu en ontdek door voordelen!
Tijdelijk Gratis!

7Qi essentials pagina's:
  • Hoe werkt je lichaam, emotie, overtuiging, gevoel, denkwijze, bezieling & inspiratie?
  • Kenmerken & Verstoringen voorkomen
  • Therapie vormen & Verstoring verhelpen

Via de 7 links op deze pagina in de  sectie 7Qi Essentials!
Naar 7Qi essential sectie

Jouw Coaching @Home
  • Bookmark deze pagina
  • Lees onderdelen als het jou schikt
  • Oefeningen downloaden en maken
  • Journaling: jouw voortgang bijhouden

Leer & oefen, en bespreek het met je coach of therapeut!

Wil jij:

  • meer innerlijke rust, betere gezondheid?
  • diepere relaties en effectieve conflictoplossing?
  • duurzaam levensgeluk?
  • meer innerlijke tevredenheid en een betekenisvoller leven?

Train je zelfbewustzijn en ontdek hoe je: 

  • zelfregulatie bevordert, en makkelijker weloverwogen reageert en beslissingen neemt
  • belemmerende overtuigingen voor altijd verandert in bekrachtigende overtuigingen
  • Systeem-Ontregelend-Denken doorbreekt 
  • Vervelende herinneringen verwerkt, loslaat en transformeert
  • valkuilgedrag doorbreekt
  • co-dependentie doorbreekt (je geluk niet meer van anderen laten afhangen) . 
  • toegang krijgt tot je onderbewustzijn: 99.9% van je brein capaciteit!
  • lichaam trigger punten doorziet, of eventueel trauma ontdekt en verwerkt
  • met  neuroplasticiteit zelf  jouw systeem kunt veranderen!

4 Modules met inzichten en oefeningen voor jou. 

We hebben 4 secties samengesteld over het creëren van een (zelf)bewustere manier van leven. Met alles wat je moet weten over het ontdekken van beperkende patronen en overtuigingen, hoe je ze kunt doorbreken, en hoe je nieuwe focus en bekrachtigend gedrag voor meer zelf-empowerment en zelfbewustzijn creëert.

Je kunt hieronder directe links naar de 4 onderdelen gebruiken.

Bij 7Qi Coaching @HOME geloven we dat focus en actie belangrijk zijn. In de secties vind je ook een aantal best practice oefeningen om thuis te maken.

Dit is een cursuspagina met veel nuttige inhoud. Vergeet het niet te bookmarken zodat je het terug kunt vinden en verder kunt leren! We hebben een piramidale schrijfstijl gebruikt zodat je samenvattingen naast inhoud vindt, zodat je sneller kunt leren.

We wensen je veel liefde en plezier bij het leren!


Tip: Met dagelijkse "Journaling": jouw persoonlijk (dag) boekje met opmerkingen, ideeën en vragen krijg je meer innerlijke rust, meer overzicht, meer discipline en volg je jouw ontwikkelingen beter. Neem het mee naar je coach of therapeut!
Bookmark deze pagina nu, zodat je op een ander moment weer door kunt lezen! 

Stap 1.  Doorzie & Herken jouw 7Qi (samenhang)

1a. Je bent niet wat je denkt

    Heb je er al eens bij stilgestaan dat je niet bent wat je doet, wat je bezit, waar je woont, of wie je kent? Je bent zelfs niet wat je denkt of voelt, en je bent ook je lichaam niet!

    Je hebt een lichaam, emoties, overtuigingen, gevoelens, manier van denken, bezieling en inspiratie.

    Dit zijn eigenlijk zeven verschillende vormen van energie (7Qi) die jij gebruikt en beïnvloedt. En deze energieën beïnvloeden elkaar onderling! Je kunt ze bewust of onderbewust gebruiken. Ze kunnen elkaar positief beïnvloeden, maar ze kunnen elkaar ook “verstoren” (en valkuilgedrag of zelfs ziekte veroorzaken).

      Wie je wel bent? Jij bent zelfbewustzijn!

        Zelfbewust ben jij de observator en de gebruiker van jouw 7Qi: lichaam, emoties, overtuigingen, gevoelens, denkwijze, bezieling en inspiratie.

        Zodra jij je daar bewust van bent, wordt jouw manier van leven jouw keuze.

        Jij bepaalt zelfbewust welke bijv. gedachten of gevoelens je serieus neemt. Welke lichaamssignalen, overtuigingen of innerlijke stemmen. Bewust omdat jij met focus aandacht geeft, aan dat wat jou energie geeft, innerlijke rust, en wat helpend is voor jou en anderen.

        Waar jouw focus naartoe gaat, daar gaat je energie naartoe!

          Sommige mensen lijken geluk, succes, geld, relaties of liefde aan te trekken. Anderen krijgen vaker met levensuitdagingen te maken. En natuurlijk zijn er externe factoren (het lot) die je een valse start kunnen geven, of je kunnen treffen tijdens het leven.

          Maar de juiste focus helpt! Zelfbewustzijn creëert die focus.

          Focus op dat wat bekrachtigend is! Dat wat jou helpt, innerlijk rustig houdt, jouw goede relaties met anderen bevordert, en jouw unieke levenspad ondersteunt.

            - (Zelf)Bewustzijn in actie - is in staat zijn, om met al je 7Qi (je lichaam, emoties, overtuigingen, gevoel, denkwijze, bezieling en inspiratie) rekening te houden als je doelen stelt, beslissingen neemt of handelt.

            Omstandigheden heb je niet in de hand, maar hoe je ze ervaart en hoe je erop reageert wel!

            1b: Doorzie: Zelfbewustzijn in evenwicht

            In onderstaande figuur zie je de 7Qi afgebeeld met een aantal van hun essentiele (positieve) kenmerken.

            Hoe zelfbewust (in actie) ben jij? Doorzie jij de kracht van positieve en liefdevolle gedachten en overtuigingen? Dat 'waarheid' jouw waarheid is en daarmee een overtuiging en jouw keuze? 

            Gedachten beïnvloeden gevoelens en omgekeerd. Maar jij kunt zelfbewust zowel gedachten als gevoelens beïnvloeden!

            Ben jij je ervan bewust dat alle 7Qi  jouw 'instrumenten' zijn en kun je ze ook werkelijk gebruiken? Je leest er meer over in de Qi-essential pagina's !

            zelfbewust zijn van je 7Qi

            (non) Dualiteit in een notendop

            zelfbewustzijn en yingyang

            Wat betekent evenwichtig zijn eigenlijk?

            Heb je wel eens van YinYang gehoord? Dat is het teken hiernaast. Het betekent eigenlijk dat beide delen een geheel vormen. En in het witte zie je een zwarte stip, en in het zwarte een witte stip. Anders vertaald: in het goede zit ook iets donkers, en in het donkere meestal iets goeds.

            Het een bestaat en kan benoemd worden omdat het andere ook bestaat. Ook wel het principe van dualiteit genoemd. In gewone taal uitgedrukt: Zonder licht geen donker, zonder slecht bestaat er geen goed etc.

            Maar kijk met name ook naar de kleine puntjes in de vlakken: de schaduwzijde van het goede en de silverline van het minder goede: want te veel van het goede kan juist niet ok zijn. En door foute dingen ontdek je vaak juist dat er ook een goed alternatief is. Of je merkt dat af en toe niet perfect echt gezond kan zijn!

            Evenwichtig zijn is jouw keuzemogelijkheden doorzien, kiezen voor bekrachtiging, je niet laten leiden door belemmerende overtuigingen, je interne rust kunnen bewaren en jezelf met behoud van eigenheid in relaties kunnen laten floreren.

            Eerste stap:  ben bewust, je hebt altijd een keuze!

            Je belandt bij kiezen altijd in (nuances van) dualiteiten: keuze alternatieven. Als je kiest voor sterk en wilskrachtig, kies je niet voor zwak of slachtoffer. Voor gelukkig, dan niet voor verdrietig. Het leven een grote aaneenschakeling van keuzes. Met misschien tussendoor momentjes (bijv. tijdens meditatie) waarin je even in een 'non-duale' staat kunt 'zijn'.

            Een van de grootste valkuilen is dat je 'versmelt' met een van de twee opties en blind wordt voor een alternatieve waarheid die ook helpend kan zijn (zie de wet van FOCUS).

            Eigenlijk is je 7Qi, je lichaam, emoties, overtuigingen, gevoel, denkwijze, bezieling en inspiratie een YinYang met 7 vlakken! In situaties kun je als je zelfbewust bent de afweging maken hoe zwaar jij iets laat meewegen: luister ik naar de stem van mijn lichaam, of meer naar mijn verstand, of laat ik emoties nu bewust de vrije loop om te ontladen, wat zegt mijn inspiratie of gevoel?

            Evenwichtig kiezen betekent oog hebben voor je alternatieve keuzes als je kiest. En afhankelijk van de situatie vrij zijn in je afweging wat dan voor jou en de ander helpend is.

            De "wet" van focus!

            De wet van focus laat zien dat we op verschillende manieren kunnen focussen. Versmelten, dissociëren en integreren.

            - Versmelten: Je verwart focus met 'zijn'. Je versmelten met een gedachte, overtuiging, gevoel etc. en denkt dat je deze gedachte, overtuiging of dit gevoel bent. Maar dit is niet waar zoals we al gezien hebben.

            - Dissociëren: Wanneer je dissocieert met een gedachte, overtuiging, gevoel etc. probeer je een gedachte of overtuiging uit te wissen. Je focust op het tegenovergestelde. De valkuil is dat je dan versmelt met een andere tegenovergestelde gedachte, overtuiging of gevoel. We distantiëren ons van de vorige en versmelten met de volgende (tegenovergestelde) overtuiging en hebben weer een blinde vlek.

            - Integreren: Als je integreert, houd je opties open. Je erkent de ene EN de andere gedachte. En bent vrij om gedeeltelijk samen te smelten of te dissociëren (integreren) afhankelijk van de situatie die zich aandient.

            Zelfbewustzijn betekent doorzien dat versmelten en dissociëren een vorm van bevriezen is in Ego/overtuigingen. Een aangenomen waarheid die blind maakt voor alternatieven. Daarom werk je zoveel mogelijk met integreren: kiezen als dat helpend is, inleving bevordert, en innerlijke rust brengt. En soms bewust niet kiezen.

            Niet kiezen is ook een keuze!

            Niet kiezen is (al dan niet impliciet) ook een keuze! Niet willen of kunnen kiezen is iets anders dan bewust niet kiezen. Niet kiezen kan coping gedrag zijn voor innerlijke onzekerheid.

            Zelfbewust weet je dat je kiest voor dat wat helpend is, innerlijke rust of juist gezamenlijk plezier. Niet om te consumeren, maar om fijn samenzijn (joyful togetherness) te beleven en samen te groeien.

            Niet kiezen kan dan ook een bewuste keuze zijn. Je hoeft niet overal een mening over te hebben of op alle momenten een keuze te maken. Je kunt gewoon hardop zeggen "daar heb ik even geen mening over nu".

            Een mening is ook vaak een oordeel. Of zelfs een veroordeling. En jij weet zelfbewust dat je niet in de drama-driehoek hoeft te stappen: klagen, aanklagen of 'de helper' rol nemen (wil je meer weten over de drama driehoek dan kun je daar in dit 7Qi artikel meer over lezen).

            (Zelf)Vertrouwen

            Als je zelfbewust bent kies je ook voor zelfvertrouwen. Je vertrouwt dat jij op dat moment, in die situatie, op die plek wel kunt afwegen wat voor jou de beste helpende overtuiging is.

            Als je vertrouwen geschaad wordt kan dat pijnlijk zijn. Maar ook leerzaam. Was jouw 'verwachting' wel wijsheid? Of kun jij je inleven in iemand die blijkbaar vertrouwen niet kan waarmaken? En wat kun je leren van een goed gesprek daarover? Besef dat het jouw keuze is om je zelfvertrouwen daardoor niet te laten raken. Waarschijnlijk heb je iets geleerd over grenzen stellen en onvoorwaardelijkheid.

            -Let go of your Ego!- zeggen we wel, maar dat is niet helemaal correct. Want ook jouw keuze om vrij te mogen en kunnen afwegen en zelf keuzes te maken is een (Ego) overtuiging!

            Oefening:  Bewust-zijn

            Het nut van 'zijn' met je lichaam, gevoelens en emoties ontdekken

            Open oefening

            Oefening:  YinYang denken

            De essentie van (non) dualiteit begrijpen

            Open oefening

            Oefening:  Innerlijke stemmen

            De stem van je inspiratie, intuïtie en onderbuikgevoel of....

            Open oefening

            Oefening:  Gedachtenloos of ...?

            5 Inspiratie oefeningen

            Open oefening

            1c. Herken of & waar je 7Qi-systeem verstoord is

            Qi in disbalans (verstoord of juist overmatig actief) levert herkenbare problemen op.

            In de onderstaande afbeelding staan voorbeelden van situaties en gedrag wat duidt op een verstoring van jouw 7Qi systeem. Herken je een voorbeeld in de afbeelding hieronder? Dan ligt bij die Qi mogelijk een oorzaak van jouw uitdaging!

            Lees dan de betreffende Qi-essential pagina en start met het vergroten van je zelfbewustzijn!. Maar door de samenhang kan de oorzaak ook elders liggen.

            zelfbewustzijn en disbalans

            Drie Niveau's van Verstoring

            a. Bewuste belemmerende patronen: bijv. belemmerende overtuigingen en beredeneerd 'vergoelijkt' valkuilgedrag

            Jij bent méér dan je gedachten. Alles wat je ooit hebt geleerd en als waarheid hebt aangenomen, vormt jouw set van overtuigingen. Maar let op: wat voor jou waar is, hoeft dat voor iemand anders niet te zijn! Het mooie is dat je bewuste, belemmerende patronen – zoals negatieve overtuigingen en beredeneerde excuses – kunt herkennen én ombuigen naar krachtige, positieve overtuigingen die je vooruithelpen.

            Kies bewust voor zelfbekrachtigende overtuigingen. Deze positieve overtuigingen geven je energie en vergroten je levensgeluk. Een eenvoudige richtlijn? Overtuigingen die voortkomen uit liefde (zoals kunnen, waarderen, delen, gunnen, aandacht geven) versterken je kracht en brengen vreugde. Daarentegen putten overtuigingen die zijn gebaseerd op angst (zoals niet kunnen, afwijzen, jaloezie, boosheid, controle) je uit en leiden vaak tot gevoelens van schuld, schaamte en onzekerheid.

            Als je merkt dat sommige gedachten jou (te veel) energie kosten, doen piekeren,  over iets gaan wat je niet kunt beïnvloeden,  of je onzeker maken of een vervelend gevoel geven zijn het Systeem Ontregelende en niet helpende gedachten.

            Zodra een gedachte over gaat in een overtuiging (je vindt er iets van, of het is jouw inzicht, waarde etc.) is het iets wat je associeert als onderdeel van jou. Zodra die overtuiging jou onrustig maakt, niet helpend is voor jou of anderen, en angst en niet liefde gerelateerd is, heb je een belemmerende overtuiging.

            Jij hebt de keuze. Zijn jouw overtuigingen meestal bekrachtigend en ondersteunend? Dat zien en doorzien is de belangrijkste stap! Jouw eigen gedachten, overtuigingen of gevoelens en emoties kunnen observeren kun je leren. Bijvoorbeeld met meditatie: steeds 'zien' dat er gedachten als wolken voorbij komen, en dat je ze niet hoeft weg te drukken (dat werkt zelfs averechts!) maar dat ze uiteindelijk zelf gewoon voorbij drijven en jij niet 'versmolten bent' met je gedachte. 

            Op de pagina over denkwijze (Qi-5) of Ego / overtuigingen (Qi-3) vind je meer informatie over belemmerende denkwijzen of overtuigingen.

            Overtuigingen uit deze categorie zijn het gemakkelijkst om te buigen. Positieve Psychologie of positiviteit guru's zoals Tony Robbins geven aan, dat je met discipline (die als een spier te trainen is), snel meer kunt bereiken in je leven met jouw positieve alternatieve overtuigingen (affirmaties). In het volgende punt zullen we zien dat niet al je overtuigingen meteen duidelijk zijn.

            b. Onderbewuste belemmerende patronen: Onderbewuste belemmerende overtuigingen en angsten, vaak met coping gedrag en triggering.

            Waarom doe je soms dingen die je eigenlijk niet wilt? Misschien herken je het: je zegt A, maar doet B. Je wilt gezonder leven, maar grijpt toch naar snacks of blijft te laat op social media hangen. Of je werkt te hard, negeert je grenzen of bent juist te streng voor jezelf en veroorzaakt zelf je blessures bij sporten.

            Dit gedrag komt vaak voort uit onderbewuste belemmerende patronen – diepgewortelde overtuigingen en angsten die je gedachten en gedrag sturen zonder dat je het doorhebt.

            Waar komen deze patronen vandaan?

            • Diep in jou(w DNA en configuratie) leven oude 'angsten' die jij niet in de ogen durft te zien. Angst voor gevaar of sterven, of samenhangend te veel energie verbruik of geen voedsel of niet geaccepteerd te worden door jouw 'tribe'. Handig toen er nog een tijger om de hoek kon komen. Maar nu kunnen angsten jou aanzetten tot compenserende gedachten of (coping) gedrag. Jouw brein is zo gemaakt dat je gedachten over risico's en gevaar sneller bedenkt dan over ontspanning en liefde. Maar of je die gedachten serieus neemt, is jouw zelfbewuste keuze!
            • Mogelijk vind je ook  aanknopingspunten bij jouw hechtingspatroon. We hebben er een hele pagina met uitleg en artikelen aan geweid!  Je hebt 50% kans dat jij jezelf (of een ander) herkent in een van de 3 onveilige hechtingsstijlen. Gedrag en overtuigingen, voortkomend uit je opvoeding en latere relationele ervaringen. Zodra je dit doorziet is de kans groot dat je belemmerende patronen bij jezelf (of een partner, collega of vriend(in)) beter gaat begrijpen. Bijvoorbeeld bindingsangst of verlatingsangst, pleasen, enorm over presteren uit angst, of juist enorm prestatie gericht zijn en/of narcisme.
            • Later in je leven heb je vervelende gevoels-herinneringen weggestopt in plaats van verwerkt. Door afleiding te zoeken, opnieuw in een relatie te stappen of ander werk te zoeken bijvoorbeeld. Dat werkt soms maar meestal niet. Onverwerkte gevoelens en emoties, gekoppeld aan herinneringen komen dan op 'trigger momenten' los. Iets wat jou herinnert aan die vervelende dingen komt voorbij. In een film of boek, tijdens een gesprek of gewoon spontaan in je hoofd. Verwerken en loslaten is een beter idee. Daar gaan we bij stap 2 op in.

            Herken jouw triggers en coping-gedrag Triggers kunnen signalen zijn van onderliggende overtuigingen. Misschien raakt een opmerking van een collega je meer dan je wilt, of brengt een scène in een film je onverwachts aan het huilen. Door bewust te worden van deze reacties, krijg je inzicht in wat er onder de oppervlakte speelt.

            Overtuigingen en gedrag uit deze categorie zijn minder makkelijk te doorbreken. Maar bewustzijn van deze patronen is een enorme belangrijke eerste stap, en veranderen kan!  Voor doorbreken is dan stap 2 nodig. En begeleiding door een therapeut of coach kan zinvol zijn.

            c. Bevroren belemmerende patronen: Trauma (gestolde emoties), lichamelijke ziekte en persoonlijkheidsstoornissen

            Oorzaken van Trauma en (chronische) ziekten zijn nog moeilijker aan de oppervlakte te brengen (zie ook de pagina over Emoties & Trauma (Qi-2) en artikelen over systeemziektes en onveilige hechting doorbreken).

            Herkennen van chronische lichamelijke ziekte is niet heel moeilijk (denk aan bijv. Long Covid, Lyme, Q-Koorts, Fibromyalgie, overgevoeligheid, hersenmist, slaapproblemen, prikkelbare darm etc.). Vaststellen van een persoonlijkheidsstoornis is al ingewikkelder. En de relatie kunnen  leggen tussen onderliggende overtuigingen of bevroren emoties en trauma is een vak apart.

            Je kunt zelf intuïtief een idee kunnen hebben waar jouw ziekte of trauma mee samen zou kunnen hangen.  Oorzaken kunnen ook bekende of juist onderdrukte herinneringen en emoties rond externe factoren uit het verleden zijn zoals geweld, bedrog, misbruik,  te stressvolle momenten, of hoge stressgevoeligheid, een virus of een combinatie van dat alles. En er kan sprake van erfelijke factoren zijn.

            Ook hier geldt dat triggering eventueel wel aanwijzingen kan geven. Plotseling vluchten, over emotionele buien, aanvallen of just bevriezen in je gedrag op basis van een trigger (Limbic System Impairment) bij het zien van bepaalde beelden of het horen van een geluid kan verwijzen naar oorsprong van je trauma en onderbewuste en onderdrukte overtuigingen en angsten.

            Essentie van onderdrukking en zelfs versmelting met lichaam is dat jouw brein het te pijnlijk vindt om de oorzaak aan de oppervlakte te brengen.

            'Even' bedenken wat er aan de hand is of wat er te doorbreken valt is dan doorgaans ook niet aan de orde. Voor inzicht en doorbreken/ombuigen is zeker stap 2 nodig. Gespecialiseerde therapeutische begeleiding is doorgaans noodzakelijk.

            Aan de slag!

            Oefen met onderstaande oefeningen om belemmerende overtuigingen te doorbreken en jezelf te versterken met gedachten die je kracht geven. Jouw groei begint hier!

            Oefening:  Bekrachtiging! 

            Herken jouw overtuigingen in de lijst van veel voorkomende belemmerende overtuigingen en kies jouw bekrachtiging! 

            Open oefening

            Oefening:  Uitdagingen! 

            Herken jouw valkuilen en allergieën in de lijst met kernkwaliteiten en kies jouw uitdagingen! 

            Open oefening

            Oefening: Coping!  

            Herken jouw evt. ineffectieve coping in de lijst en vertaal in bekrachtigende overtuigingen! 

            Open oefening

            Oefening:  Uitdagingen rond (onveilige) hechtingspatronen! 

            Herken jouw valkuilen en allergieën in de lijst met kernkwaliteiten van (onveilige) hechting

            Open oefening

            1d. 7Qi Essentials pagina's

            Wil je verder investeren in Doorzien en Herkennen (stap 1)?

            Kies een van onderstaande Qi-paginalink afbeeldingen. Per pagina ontdek je:

            • kenmerken van de betreffende Qi
            • valkuilen en verstoring
            • therapie (vormen)

            Leer meer over hoe je lichaam werkt en reageert. Hoe je optimale bekrachtigende overtuigingen en denkwijze ontwikkelt. Waarom emoties zo belangrijk zijn. Hoe je jouw innerlijke stem bij het maken van keuzes kunt gebruiken en nog veel meer!

            zelfbewust van je lichaam
            zelfbewust van je emoties
            zelfbewust van je ego
            gevoelens button
            denken button
            bezieling button
            Inspiratie button

            Stap 2 .  Verwerk en doorbreek

            Aanpassen of loslaten wat jou niet dient

            Sommige belemmerende overtuigingen of valkuilgedrag kun je redelijk gemakkelijk aanpassen of loslaten.

            Maar als gewoon even een nieuwe overtuiging aannemen en je mentaliteit en bewustzijn veranderen zo gemakkelijk was, waren de meeste coaches, therapeuten, retreat organisatoren, en bekende inspirators werkloos! En dan was een coaching sessie snel voorbij zoals in dit bekende leuke therapie cult filmpje "stop it" te zien is.

            Helpende vragen stellen aan jezelf

            Zoals je bij stap 1c hebt gelezen kan het 'niveau' van verstoring nogal verschillen. Diep ingesleten of zelfs onderbewuste overtuigingen kosten meer energie om aan te passen. Maar het kan wel!

            Door je bewust te worden van je eigen (trigger) reacties, krijg je inzicht in wat er onder de oppervlakte speelt. Vraag jezelf af:

            • stop stop stop
            • Wat triggert nu mijn gedachte of emoties?
            • Is dit nu op dit moment relevant of laat ik me door het verleden gijzelen?
            • Zijn mijn overtuigingen en herinneringen écht waar?
            • Wie ben ik als ik ze loslaat?
            • Mijzelf en de ander vergeef omdat het toen zo was?
            • Wat houdt mij tegen om te veranderen?
            • Welke bekrachtigende overtuigingen dienen mij meer?
            • Hoe laat ik oude belemmerende overtuigingen los en omarm ik nieuwe bekrachtende overtuigingen in mijn systeem?

            Je misschien wel belangrijkste hulpmiddel bij verwerken en doorbreken is: neuroplasticiteit!

            Als gedachten en overtuigingen jou ziek kunnen maken, kunnen ze je ook beter maken!

            De kracht van Neuroplasticiteit! 

            Je brein en zenuwstelsel zijn geen statisch orgaan – het is flexibel en altijd in ontwikkeling. Dit vermogen om te veranderen heet neuroplasticiteit. Het betekent dat je hersenen nieuwe verbindingen kunnen maken en bestaande patronen kunnen aanpassen, ongeacht je leeftijd.

            Of je nu een nieuwe gewoonte wilt aanleren, een oud patroon wilt doorbreken of je mentale veerkracht wilt vergroten: je brein en je zenuwstelsel is in staat om te veranderen.
            Hoe verander je preferente zenuwpaden?

            Preferente zenuwpaden zijn de automatische routes die je brein volgt, zoals ingesleten gewoonten of gedachtepatronen. Door bewust nieuw gedachten, overtuigingen en gedrag te oefenen en te herhalen, kun je deze paden herschrijven. Denk aan het creëren van een nieuw wandelpad in een bos: hoe vaker je het bewandelt, hoe duidelijker het wordt. Belangrijk hierbij is consistentie en geduld, discipline en doorzettingsvermogen!

            Hoe lang duurt het?

            Onderzoek toont aan dat het gemiddeld 21 tot 66 dagen kost om een nieuwe gewoonte te vormen, afhankelijk van de complexiteit en je inzet (Lally et al., 2009). Hoe vaker je een nieuw pad bewandelt, hoe sterker het wordt. Onderzoek naar neuroplasticiteit en trauma-interventies suggereert dat minstens zes maanden tot twee jaar van consistente therapie/oefening nodig kan zijn om diepgewortelde patronen te doorbreken en het zenuwstelsel te reguleren (Davidson & McEwen, 2012; Porges, 2011). Elke bewuste keuze brengt je dichter bij blijvende verandering – je brein is gemaakt om te groeien, en jij hebt de kracht om die groei te sturen.

            Jouw motivatie telt! 

            Uiteindelijk gaat het om jouw self-empowerment, jouw innerlijke geloof dat jij en niemand anders aan het stuur van jouw leven en jouw verandering staat. Als je neuroplastische oefeningen gaat doen (bijv. combineren van affirmaties over nieuwe bekrachtigende overtuigingen in combinatie met gevoelsoefeningen) en je gelooft er niet echt in, of 'misschien een beetje' dan is het effect anders dan dat jij vol overgave en met discipline en motivatie dagelijks je oefeningen doet! Placebo? Programmering? Het werkt! Doe er je voordeel mee!

            Hoe ziet dat veranderen er uit?

            In essentie door krachtige positieve overtuigingen (ook wel affirmaties genoemd) te herhalen. Dagelijks, minimaal 20 minuten (4*5 of 2*10 mag ook) maar een half uur tot een uur is optimaal.

            Gebruik jouw oefeningen uit stap 1! Herhaal jouw bekrachtigende overtuigingen uit je oefeningen dagelijks.

            Probeer naast te denken ook het bijpassende gevoel erbij op te roepen in jezelf. Hoe voel ik me als ik bijv. daadkrachtig, grenzen stellend, liefdevol, empathisch, gezond etc. ben? Maak er eventueel lichaamsgebaren bij en herhaal die.

            En je oude overtuigingen dan?

            Een van de bijzondere kenmerken is dat je focus op nieuwe positieve overtuigingen het belangrijkst is, en je vervelende dingen niet wegdrukt of probeert te vergeten maar er automatisch minder belang aan gaat hechten. Ook eventuele gerelateerde angsten (wie ben ik zonder dit trauma?) laat je gemakkelijker los. Er leiden simpelweg minder zenuw paadjes naar deze herinneringen.  En daarmee kun je ze uiteindelijk ook gemakkelijker verwerken en loslaten. Hoe? Je leest het hieronder.

            Dus nieuwe bekrachtigende overtuigingen aanleren met affirmaties, oude overtuigingen na een tijd nog eens in de ogen zien en loslaten.

            Belangrijk om te weten bij verwerken en doorbreken!

            Doorzien en veranderen mag altijd! Maar doe het wel verantwoord.

            Als je lichaam ziek is, of als jij je eigen systeem niet vertrouwt, bij klachten zoals depressiviteit, moedeloosheid, oververmoeidheid, woede aanvallen, zelf beschadiging, verwaarlozing, of als anderen je goedbedoelend adviseren hulp te zoeken wordt altijd geadviseerd om je huisarts of een andere zorgprofessional te raadplegen.

            Stop nooit zomaar met voorgeschreven medicatie, en laat je adviseren over middelengebruik (zoals supplementen, neuro stimulatoren, koud water baden of microdosing). Zeker in combinatie met medicijnen.

            Ontdek en Transformeer Je Onderbewuste Overtuigingen

            Wist je dat slechts 1-5% van je gedachten bewust zijn? De overige 95-99% speelt zich af in je onderbewuste – waar belemmerende overtuigingen en patronen verborgen kunnen zitten. Door deze onbewuste lagen te verkennen, krijg je toegang tot diepere inzichten en kun je beperkende overtuigingen transformeren.

            Je brein werkt in verschillende frequenties. In een actieve, wakkere staat domineren snelle (beta) golven, terwijl tragere golven (zoals alpha en theta) actief zijn tijdens ontspanning, meditatie of net voor en na je slaap. Juist in deze ‘dagdromerige’ toestand ben je meer verbonden met je onderbewuste, waardoor diep opgeslagen herinneringen en overtuigingen naar boven kunnen komen.

            Hoe krijg je toegang tot je onderbewuste? Momenten van ontspanning – zoals meditatie, dagdromen, luisteren naar rustgevende muziek, of zelfs douchen – bieden een natuurlijke ingang. Ook methoden als hypnotherapie, EMDR en begeleide meditaties kunnen je helpen belemmerende patronen bloot te leggen en te veranderen.

            Schrijf je inzichten op. Houd een journal bij om associaties en gedachten vast te leggen en te onderzoeken. Stel jezelf vragen zoals: “Waarom denk of voel ik dit?” Door deze overtuigingen te herkennen en te herformuleren, kun je ze stap voor stap omzetten in positieve, bekrachtigende gedachten.

            Achter oppervlakkige overtuigingen schuilen vaak diepere, emotioneel geladen kernopvattingen – zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik ben het niet waard geliefd te zijn.” Begin met de herkenning van kleinere overtuigingen en werk geleidelijk naar de kern, zodat je vanuit een diepere laag blijvende verandering kunt creëren.

            Jij hebt de kracht om je onderbewuste te herschrijven en vrijer te leven.

            Voorkom valkuilgedrag bij het doorbreken van je patronen

            Bij onveilige hechting bestaat het risico dat je werken aan bekrachtiging niet helpend maar juist over-compenserend inzet. "Als ik maar mijn best doe mag ik er zijn" (angstige/bezorgde hechting), "ik vlucht in nieuwe overtuigingen" (vluchtende vermijdende hechting), "ik ben zo geniaal dat ik dit allemaal doorzie" (narcistische vermijdende hechting).

            Remember; een bekrachtigende overtuiging is helpend, en geeft innerlijke rust (vermindert je vecht/vlucht/bevries reactie).  

            Voor de angstig gehechte: ik mag mijn rust pakken, ik hoef niets te bewijzen, ik ben goed genoeg. 

            Voor de vermijdende vluchter: ik hoef niet te vluchten, ik mag vertrouwen, ik ben veilig.

            Voor de narcistische vermijder: ik hoef me niet (ten koste van anderen) te bewijzen, ik ben het waard geliefd te zijn zonder prestatie of aanzien, ik ben goed genoeg.

            De kunst van vergeven en loslaten.

            Vaak komt de vraag: ok, je omarmt nieuwe overtuigingen, maar hoe laat je het 'oude' los?  Allereerst negeer je ze niet maar geef je ze minder aandacht en lading (minder neurale paden) door jouw bekrachtigende overtuigingen / affirmaties dagelijks 'te doen'!

            Maar daarnaast is verwerken loslaten iets moois. Eigenlijk is het meer transformeren naar iets nieuws dan werkelijk loslaten.

            Door jezelf (en een ander) te vergeven (jij en de ander waren in die tijd, op die plek en situatie met de wijsheid van toen enkel in staat het zo te doen. Want het ging zo. Beiden gebonden aan patronen op dat moment.

            Maar nu heb jij andere inzichten en patronen. Je vergeeft jezelf en de ander, bent zelfs dankbaar voor je leerervaring, houdt van het leven en laat het los! Als je er aan denkt, ervaar je mededogen en liefde voor jezelf (en als je het kunt ook voor de ander).

            Misschien helpt schudden met je handen, flink uitademen of een ontlading bij het loslaten. Of een eigen ceremonie. Bijvoorbeeld door je verhaal en vergeving aan de ander schrijven en je brief te verbranden met wierook en de as begraven of door een rivier te laten meevoeren.

            Vergeet niet een glimlach op je gezicht en gevoelens van liefde voor jezelf en de ander op te roepen! Dat versterkt neuroplastiche verander patronen!

            En dan? Weer volop aandacht voor je bekrachtigende overtuigingen! En een nieuwe toevoegen: "oude overtuigingen, schuld, schaamte of verwijt, (of beter nog "HET") is vergeven en ok.

            Denk in termen van -EN-EN- maar wel vol te houden

            Er is zoiets als mind->body work (bijv. affirmaties, mentale therapie, mentale oefeningen, mindfullness) en body -> mind work (bijv. massages, yoga, meditatie, HRV-ademwerk). Om impact te maken bij verwerken en loslaten of ombuigen is de combinatie bij diep genestelde langdurige patronen het beste. Een traject van gecombineerde EMDR therapie, massages en cognitieve coaching kan bijvoorbeeld grote impact hebben.

            Maar niet altijd, of alles tegelijk, en jaren lang! Dat is niet vol te houden en verhoogt het risico op identificatie met ziekte en slachtofferschap. Beter een of enkele dingen proberen, en als dat voor jou niet werkt later iets anders.

            Verwijs naar 'het of iets' en niet naar IK of mijn

            Je bent niet ziek, je hebt of bemerkt misschien ziekte symptomen. Je bent geen over-werker, je hebt misschien soms drang om te lang of te veel te werken. Merk je het verschil? Identificeer en versmelt niet met belemmerende overtuigingen, maar observeer ze. Dat maakt observeren en veranderen van je overtuigingen in bekrachtende overtuigingen en  gedrag gemakkelijker.

            Plaats jezelf vooral niet in een langdurige patiënt, (aan)klagers-rol of slachtofferrol. Dat is als zodanig al een negatieve programmering van jezelf! Concentreer je op kleine vooruitgang. Op het feit dat jij je hele leven mag groeien.

            Zet 'genezing' of 'verbetering van jezelf' ook af en toe in de koelkast, en doe nieuwe ervaringen op! En besef dat te veel dingen voor persoonlijke groei willen doen ook een valkuil kan zijn van een beperkende overtuiging (ik doe het uiteindelijk nooit goed genoeg, ik ben niet ok, het moet altijd beter etc.).

            Zelfs bij trauma en chronische ziekten werkt neuroplasticiteit

            Bij trauma is combinatie van neuroplasticiteits-oefeningen met lichaamswerk verstandig. Het werkt sneller en met meer impact. Trauma therapie is een vak. Eerste en misschien wel belangrijkste stap is professionele en ervaren begeleiding te vinden die je echt vertrouwt en waar jij je kwetsbaar bij durft op te stellen. Waar je samen tijd hebt (geen therapeuten half uurtje).

            Besef dat onveilige hechting uit je kindertijd ook een vorm van (ontwikkelings)trauma is. Daarom zijn innerlijke overtuigingen, verbonden aan onveilige hechting ook vaak gelaagd en diep. Verlatingsangst, pleasen, over-performen, of juist en bindingsangst, een mate van narcisme, terugtrekgedrag of vlakheid van emoties.

            50% van ons is onveilig gehecht! Dus de kans is groot dat jij of iemand waar jij om geeft en/of mee samenwerkt (een of enkele van) deze belemmerende patronen ondervindt.

            Soms duurt het vele jaren of kost het een burn-out of systeemziekte (zie hieronder) of je hele leven voordat jou duidelijk wordt dat je ermee stoeit. Maar ook hier werkt neuroplasticiteit. Lees in het 7Qi artikel over bindings- of verlatingsangst praktische dingen die je kunt doen, of duik meer de diepte in met het 7Qi artikel over doorbreken van onveilige hechting.

            Ook bij chronische systeemziekten (zoals bijv. long Covid, Lyme, Fibromyalgie, PDS (prikkelbare darm), overprikkeling of overgevoeligheid voor stoffen, Astma) is er perspectief op (een mate van) genezing blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En ook daar werkt neuroplasticiteit: onveilige hechting doorzien, belemmerende overtuigingen ontdekken en ombuigen! Dingen loslaten en verwerken. Je leest er meer over in dit 7Qi artikel over de SYRE-methode.

            Een aanrader is ook het DNRS-Retrain the brain digitale programma waarin je met een 9 stappenplan neuroplasticiteit gebruikt om jouw "Lymbic System Impairment" te herstellen. Wetenschappelijk gevolgde voortgang en met aantoonbare resultaten (van geheel tot gedeeltelijk herstel!). Reken op 6 maanden tot 2 jaren, een uur per dag (eventueel verdeeld over tijdvakken) actief je oefeningen doen.

            Stap 3.  Kies bewust!

            Kiezen is meer dan valkuilen vermijden en belemmerende overtuigingen ombuigen

            Tot nu toe hebben we gekeken naar oude (belemmerende) patronen die je niet meer dienen doorbreken. En hoe je juist van handicaps en valkuilgedrag tot uitdagingen en nieuwe positieve overtuigingen kunt komen. Dat hebben we al in stap 1 aangegeven om de focus op bekrachtiging en niet op belemmering/valkuilen te leggen. Blijven doen! Belemmeringen omdraaien in uitdagingen en bekrachtiging!

            Belemmerende overtuigingen, valkuilgedrag, hechtingspatronen en onverhoopte nare herinneringen of trauma negeren of wegdrukken is niet zinvol. Vroeg of laat ontmoet je jouw 'demonen'. Je leert er niet van. En het kost bakken met energie. Voor jou en voor iedereen om je heen!

            Maar kiezen is meer dan vermijden of ombuigen. Zelfbewust kiezen is kiezen voor: dat wat jou blij maakt, energie geeft, maar ook innerlijke rust, wat past in jouw levensmissie, helpend voor jou en anderen.

            Kies voor luisteren om te begrijpen! 

            Luisteren is een kunst! Veel mensen luisteren om te antwoorden, niet om te begrijpen. In een mum van tijd oordelen we, of veroordelen we zelfs! Niet echt helpend. Niet alleen naar anderen maar zeker ook niet naar jezelf! De manier om jouw zelfbewustzijn te bevorderen is eerst luisteren, dan (zelf)bewust kiezen voor wat helpend is, rust, passie of blijdschap brengt.

            Met (ver) oordelen bevries je je eigen beoordelingsvermogen!

            Kies daarom bewust om zo lang mogelijk te luisteren. Naar jouw innerlijke stemmen van je lichaam, je overtuigingen, je sensaties, gevoelens, emoties. En zeker naar die van anderen. Luister, stel vragen, luister weer en check of je het goed begrijpt ("als ik je goed begrijp zeg je .... voel je je ....  ").  De gouden regel is:

            Ik luister om te begrijpen en stel oordelen uit. 


            Doen waar je blij van blijft!

            3a. Kies Bewust: "Compassie is your way to go!"

            Compassie = win-win. Altijd, ook voor jou!
            Al onthoud je enkel dit blauwe blok hiernaast, dan is deze cursus zelfbewustzijn al zinvol voor je geweest!

            De kracht van Compassie! 

            Als je echt zelfbewust bent doorzie je dat compassie, je inleven in wat je voor anderen kunt betekenen, in wat anderen nodig hebben en actief je hand uitsteken, de beste en ook een betere optie is dan alle angst gerelateerde levensdoelen (macht, aanzien, (eet, seks en continue reis)lust, hebzucht/consumisme/materiële dingen, trots, verdoven of lummelen). Die leveren hooguit tijdelijk plezier op maar uiteindelijk altijd shame, blame of guilt, verveling of verdriet!

            Liefde gebaseerde compassie: met focus op inleving en behoeften en een actieve houding kun je:

            • Altruïstisch bekijken: kun je iets betekenen voor familie, vrienden, buurtgenoten, collega's, vluchtelingen of andere hulpbehoevende groepen? Misschien ongevraagd? Vrijwillig? Misschien enkel door luisteren en een begrijpend oor, en niet oordelen of veroordelen. En wist je dat geven makkelijker is dan ontvangen voor de meesten? En dat juist evenwicht belangrijk is. Want ook jij ontvangt! Juist door te geven! Je creëert een Win-Win situatie. Je houdt er een fantastisch gevoel aan over en het levert ook jou nieuwe inzichten op. Het is niet voor niets dat alle wereldreligies compassie, je hand uitsteken naar je medemens, als belangrijke waarde meegeven. Het is voor liefde en duurzaam levensgeluk.

            • Passioneel (zakelijk) bekijken: wist je dat inleving in wat mensen nodig hebben en drijft, en daar zelfbewust en actief op inspelen juist de basis is voor ieder succesvol business model? Door te bekijken wat jij, met jouw specifieke talenten en vaardigheden voor anderen kunt betekenen, wordt ook duidelijk wat jij zakelijk kunt doen. Mensen kunnen en willen er ook voor betalen! Als zelfstandige of in de vorm van een salaris/vergoeding voor jouw inzet.

            Die, omdat het aansluit bij jouw persoonlijkheid, talententen en levensdoelen ook duurzame passie en levensgeluk voor jou oplevert!  Misschien ken je het wel. Dat fijne gevoel als je eet in een restaurant waar met passie en liefde gekookt wordt, of dat inspirerende van iemand die met passie en bezieling iets doet of levert.

            Ieder bedrijf wat niet meer op behoeften van haar klanten, maar enkel op financieel gewin of macht uit is, kan tijdelijk geluk en plezier (pleasure) (ten koste van mens, milieu en zichzelf) opleveren, maar gaat uiteindelijk ten onder.

            (Com)Passie en bezieling brengt wederkerigheid; blijdschap, waardering en wederzijdse groei en dankbaarheid. Bij jou en bij je klanten/collega's en bij je omgeving. 

            3b. Kies Bewust:  Persoonlijk Leiderschap vormgeven

            Aspecten van persoonlijk leiderschap:

            Sta jij zelf achter het roer / aan het stuur van jouw leven of laat jij je leven?

            Persoonlijk leiderschap is zijn, willen, kunnen en doen (zelf en ander) bewust "met elkaar" verbinden.

            Het is handig om daarbij wat termen te kennen (zodat je hier verder gericht inzicht in kunt krijgen en dus zelfbewuster kunt worden). In het plaatje hiernaast staan ze samenvattend weergegeven.

            zelfbewustzijn en persoonlijk leiderschap

            Na het nemen van de stappen 1 en 2 kun jij ongehinderd door belemmerende overtuigingen of gedrag kiezen voor de invulling van jouw persoonlijke leiderschap.

            In het plaatje zie je jezelf in een voertuig zitten. Jij bent de chauffeur die zelf het stuur in handen heeft en zelfstandig en zelfbewust kan rijden op jouw levenspad. Met in je eigen voertuig jouw eigen waarden als innerlijk kompas, en talenten als krachtbron (voor ontwikkeling van je vaardigheden). Met je vaardigheden kun je concreet dingen doen, het feitelijke rijden! Je drijfveren zijn de krachten die je motor in je voertuig doen draaien of juist niet! Stuwende kracht voor jou reis! Je motivatie en passende doelen en acties bepalen wat je nu en later wilt en doet,  waar je dus naartoe wilt en (hoe je) rijdt. Datgene wat jou aantrekt en stimuleert. Maar je handicaps veroorzaken acties die niet aansluiten bij jouw bewuste rijrichting, of leveren zelfs barricades op die je rit veranderen of verstoren.

            Zelfbewustzijn van al deze dimensies maakt dat je persoonlijk leiderschap bewust vorm kunt geven. Je  ZIJN, WILLEN, KUNNEN en DOEN op elkaar en met elkaar (en dus anderen) aansluiten. Dat geeft energie, (zelf)liefde, levensgeluk en een gevoel van zingeving. 

            Onderstaand tref je een oefening aan om meer inzicht te krijgen in wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je doet. Je kunt de oefening downloaden (selecteer print/pdf in je browser en sla op) en er de komende periode eens rustig over nadenken en mee werken.

            Oefening: Kiezen

            Jouw persoonlijke leiderschap invullen! 

            Open de oefening

            Meerdere 'waarheden' over persoonlijk leiderschap

            Er bestaan meerdere definities over persoonlijk leiderschap. Essentie blijft zelfbewust zijn over "ik-de ander-en het" en daarbij bewuste keuzes maken. Over hoe je daar het beste vorm aan geeft bestaan vele visies. Dat komt omdat de hierboven beschreven dimensies verschillende accenten kunnen krijgen.

            Maar uiteindelijk gaat het over jouw persoonlijke uniekheid in relatie tot anderen, en wat je daar bewust mee doet. Authentiek kunnen zijn en gewaardeerd worden (door jezelf en anderen) om wie je bent, wat je voelt en wat je doet.

            zelfbewustzijn en ikigai
            Bron: https://www.meerwaardeinwerk.nl/
            Het Japanse IKIGAI is een mooi model voor inzicht in levenskeuzes en daarmee voor persoonlijk leiderschap. Het ontdekken van je IKIGAI is het combineren van dat waar je van houdt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald wordt. Kortom, doen waar je blij van wordt, maar dan wel zelfbewust en met oog voor anderen!
            zelfbewustzijn en stephen R Covey
            Bron: https://www.meerwaardeinwerk.nl/

            Een bekend voorbeeld voor persoonlijk leiderschap zijn "7 habits of highly effective people" van Stephen R. Covey. Een klassieker. Vooral als jouw focus gericht is op 'highly effective' zijn.

            Maar er bestaan uiteraard ook andere focus punten (bijv. liefdevol of met compassie door het leven gaan). Al kun je daar het model van Covey ook op 'vertalen'.

            Krachtige toevoeging van het model is naast het hebben van zelfinzicht ook aandacht te geven aan pro-actief zijn en aan actieve afstemming op anderen.

            3c.  Bewustzijn van jouw keuzemogelijkheden

            Bewustzijn van jouw lifestyle & 7Qi levenskeuzes

            Een andere bril om naar je zelfbewustzijn te kijken is bewustzijn van jouw lifestyle & levenskeuzes. Blijf je een oude angst gerelateerde leefstijl hanteren? Macht, aanzien, consumisme (huizen, auto's etc.), of dingen ten koste van anderen? Of durf je te kiezen voor een liefde gebaseerde leefstijl? Met jouw passie en talenten en vaardigheden iets betekenen voor anderen. Dankbaarheid ervaren bij het mogen werken met jouw passie, en van jouw klanten die jouw liefde en passie in jouw bijdrage ervaren!

            Overzicht hebben over wat er te kiezen valt, wat je wilt, en waar je ook echt voor kiest. Want de enige constante in het leven is verandering, en het leven bestaat steeds weer uit keuzes maken.

            En al jouw 7Qi bieden keuze focus mogelijkheden voor evenwichtige en duurzame groei: een gezond lichaam, soorten opleiding, werk(vorm), gezonde manieren om emoties te uiten en energie te ontladen, een compassioneel zelfbeeld bouwen, met (com)passie doen waar je blij van wordt en wat anderen waarderen, het soort levenspartner relatie dat je wilt, soorten van vriendschappen, afscheid nemen bij toxische vriendschappen, de manier hoe jij jouw mentale ontwikkeling verder vorm geeft, soorten van inspiratie die je zoekt, en vooral.... het levenspad bewandelen met zelfgekozen en ingevulde betekenis!

            We hebben een hele pagina met toelichtende artikelen over leefstijl en levenskeuzes voor je samengesteld.

            Stap 4.  Oefen en  ervaar

            Groeipijn en (ver)werken

            Dat zijn niet zomaar woorden. Dat zijn woorden van mensen die je voorgingen! Want groeien kan pijn doen. Vallen en opstaan. Leren. Doorgaan maar nu beter. En weer vallen en opstaan. Maar uiteindelijk merk je de je weg ook je bestemming is! Juist groeiend (zelf)bewustzijn blijkt als je terugkijkt op je leven en misschien zelfs na je leven jouw leven de moeite waard te maken!

            Verandering is de enige constante in het leven: dat geldt ook voor jouw verandering! Steeds weer. Je persoonlijke leiderschap bijschaven. Je belemmerende patronen blijven ontdekken en doorbreken en nieuwe ontdekken, en weer doorbreken. Maar met focus en zelfbewustzijn groei je bewust op jouw levenspad.

            En verwerken (van tegenslag) is ook echt werken! Zowel loslaten als leren en groeien is werken. Bekrachtigende affirmaties maanden lang dagelijks herhalen, nieuwe contacten aangaan, nieuwe ervaringen opdoen. Nieuw levensavontuur. It better be fun! Hangen jouw persoonlijke bekrachtigende affirmaties al op je koelkast? En heb je jouw loslaat ritueel al gedaan?

            Groeien kost tijd 

            Neuroplasticiteit oefenen en patronen doorbreken kost tijd en oefening. Voor gewone overtuigingen en dingen die je wilt veranderen al snel 2 maanden, dagelijks 4*10 minuten. Voor diepere patronen waarbij je emoties ook gemoeid zijn al snel 6 maanden en voor het doorbreken van (ontwikkelings) trauma en doorbreken van onveilige hechting of het verminderen tot totaal genezen van systeemziektes 6 maanden tot 2 jaren.

            Ja je leest het goed, dagelijks je affirmaties doen over een lange periode. Maar het werkt! Het vergt discipline, maar discipline groeit en na een paar weken is het een gewoonte! Anderen gingen je (succesvol) voor, dus jij kunt het ook!

            Stel niet uit maar start nu!

            Mocht je bij stap 2 de 3 belangrijke oefeningen nog niet gedaan hebben over belemmerende overtuigingen, valkuilgedrag, en coping gedrag ombuigen in bekrachtigende overtuigingen, dan kun je met een druk op onderstaande knop nu weer naar de oefeningen toe. Maak jouw eigen bekrachtigende affirmatie lijst en start vandaag nog met je routine:

            Ik wil de oefeningen doen

            Mocht je bij stap 3 de opdracht over het invullen van jouw persoonlijke leiderschap (normen & waarden, talenten en vaardigheden, drijfveren, doelen en acties) nog niet gedaan hebben dan vind je de opdracht via onderstaande button

            Ik wil de persoonlijk leiderschap oefening doen

            Do the work! En inspireer (jezelf en anderen)

            Ooit gaven  inspirerende voorbeelden zoals bijv. Gandhi, dr. Martin Luther King, speaches over geweldloosheid. En werden ze als slachtoffer van geweld juist een voorbeeld voor velen. George Washington was de eerste president van de Verenigde Staten (1789-1797). Maar Abraham Lincoln krijgt vaak meer aandacht. Dat komt vooral door de enorme impact die hij had. Afschaffing van slavernij en een groot moreel kompas: hij benadrukte vrijheid, gelijkheid en democratie – idealen die de Amerikaanse identiteit diep hebben gevormd. Ook hij werd slachtoffer van een aanslag. Maar de impact van zijn zelfbewuste bezieling, zijn 'soulprint' bleef. De moordenaars blijken weinig inspirerend en zijn snel vergeten.

            Was hun leven gemakkelijk? Nee, maar ze waren gedreven en voelden hun leven als hun missie, met en voor anderen! Maar het pad wat ze daarvoor aflegden zie je meestal niet. Een persoonlijke visie scherper maken, communiceren, overtuigen, plan en richting. Passie en bezieling. Tegenslag na tegenslag overwinnen. Het kwam niet aanwaaien maar ze waren juist zelfbewust door zichzelf en anderen vragen te stellen. Te proberen, testen, verbeteren, groeien. "You have to do what you have to do", betekent eigenlijk: ken je levensmissie, maak bewuste keuzes en 'do the work'.

            Nou zijn we niet allemaal een historische held en dat hoeft ook niet. Maar door je oefeningen te doen, dagelijks, steeds weer een kwartiertje te leren en te groeien, en als je het doorziet, door van compassie jouw levens 'compass' te maken, ben jij inspirerend voor jezelf en anderen. In welke levensrol dan ook. Thuis zorgend, of buiten huis werkend en zorgend. We wensen je veel zelfbewustzijn en persoonlijke groei, levensgeluk en vooral (zelf)liefde!

            Remember:

            • Oefen, oefen, oefen
            • Neuroplasticiteit werkt!
            • Kies voor compassie
            • Durf te leven en laat je niet leven!
            Herinner je dit nog? Omstandigheden heb je niet in de hand, maar hoe je ze ervaart en hoe je erop reageert wel!

            Tot slot:

            Heb jij na het lezen van de zelfbewustzijnspagina's het gevoel dat je ondersteuning kunt gebruiken? Zoek dan een coach of therapeut! Een investering waar jij je leven lang plezier van kunt hebben. Momenteel kan helaas geen coaching traject bij 7Qi praktijk voor coaching gevolgd worden. Maar de 'aanpak' kun jij zelf (of met een andere coach of therapeut) ook toepassen.


                Tot slot nog een tweetal opmerkingen:

                • is het belangrijk om nogmaals aan te geven dat overmatig veel met zelfbewustzijn als zodanig bezig te zijn je niet gelukkig maakt! Sterker nog, dan wordt je zelfs depressief! Afwisselen van leren en doen! (FLOW) is belangrijk. Ervaren! Durven! Mogen leren en soms ook fouten mogen maken.
                • Soms wordt wel de keuze gesteld tussen doeners of 'nee-zeggers'. Dat is erg zwart wit gesteld volgens ons. Je kunt zelfbewust doen! Dat betekent niet 'slaafs' doen wat anderen zeggen en willen. Maar kiezen voor datgene wat jou blij maakt en waar anderen ook behoefte aan hebben. En dat betekent meestal ook nee zeggen tegen bepaalde zaken (maar natuurlijk niet tegen alle zaken!). Dat is het laatste wat we je hier nog over zelfbewustzijn kunnen vertellen.

                Leer meer over (onveilige) Hechtingspatronen

                Inzichten en artikelen over de impact van hechtingspatronen
                Ja, ik wil meer lezen!

                Leer meer over Leefstijl en Levenskeuzes

                Krachtige Inzichten en artikelen over levenskeuzes
                Ja, ik wil meer lezen!

                Bezoek de 7QiCoaching @HOME pagina

                Krachtige inzichten en artikelen over persoonlijke groei
                Ja, ik wil meer lezen!

                MEDISCHE DISCLAIMER: De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Individuen moeten altijd hun zorgverlener of therapeut raadplegen voordat ze suggesties die op deze website worden gedaan, toepassen. Elke toepassing van het materiaal op deze website is naar eigen goeddunken van de lezer en valt uitsluitend onder zijn of haar verantwoordelijkheid en risico. De auteur van deze website kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies, claim of schade voortvloeiend uit het gebruik of misbruik van de gedane suggesties, het niet opvolgen van medisch advies of voor enig materiaal van deze site gepubliceerd op websites van derden of andere media.

                COPYRIGHT (c): alle informatie op deze site mag alleen worden gekopieerd met verwijzing naar deze site als bron en met vermelding van medische disclaimer. Zonder bronvermelding is kopiëren niet toegestaan. Er wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor het gebruik van informatie.

                AI GEBRUIK: Robots.txt: AI-generatoren mogen de informatie op deze site alleen gebruiken met verwijzing naar deze site https://www.7qicoaching.com. Dit geldt ook wanneer de informatie wordt gecombineerd met andere informatie. De informatie mag niet worden gecombineerd of verwerkt in onethische, discriminerende of seksueel getinte artikelen. Interpretaties zijn niet toegestaan en medische disclaimer moet worden vermeld.