7Qi Coaching @HOME
Doorbreek je (onveilige)
Hechting
Krachtige inzichten en artikelen over hechtings patronen
7QiCoaching @HOME: eerlijke, praktische en betrouwbare inzichten uit meer dan 20 jaar coaching-ervaring
Bookmark deze pagina nu, zodat je op een ander moment door kunt lezen!
Ontdek de impact van je hechtings-patroon op je relaties, en hoe je onveilige hechting doorbreekt!
Wat zijn (onveilige) hechtings patronen?
Hechtingspatronen vormen de basis van hoe je relaties aangaat, zowel met anderen als met jezelf. Of je nu bewust bent van je patroon of niet, het beïnvloedt je interacties, emoties en het vertrouwen dat je in relaties hebt. Daarom is jouw hechtingspatroon en dat van anderen enorm essentieel voor jouw levensgeluk!
Als kind leerde je waakzaam te zijn, emoties te onderdrukken en/of je authentieke gedrag aan te passen in de hoop alsnog liefde te ontvangen. Liefde en vertrouwen werd iets voorwaardelijks.
"Hoe waren je ouders?"
Met welk soort opvoeding stimuleer je dan veilige hechting?
Heb ik onveilige of veilige hechtings patronen?
Identificeer je niet met onveilige hechting of patronen! Je bent niet (on)veilig gehecht maar vertoont misschien bepaalde patronen (die je weer kunt veranderen!)
Onveilige hechting is een vorm van verstoord (zelf)vertrouwen of zelfs ontwikkelingstrauma wat (vaak onbewust) een belangrijke rol in jouw relaties met anderen speelt. De impact van onveilige hechting op jezelf en anderen is iets wat jouw leven en de wereld om je heen werkelijk kan beheersen zonder dat je dit zelf door hebt.
Hoe weet je of onveilie hechtingspatronen jouw uitdaging zijn? Je merkt het met name als je onder druk staat (en je limbische brein wordt aangesproken). Als je een (of enkele) van de volgende dingen herkent:
- je hebt verschijnselen van hechtings-angst of bindings-angst en instabiele relaties (of wisselt dat af),
- of je vertoont please gedrag en doet altijd enorm hard je best op je werk of neemt zelfs verantwoordelijkheid van je leidinggevende of anderen op je,
- of je bent vaak enorm status gevoelig, of kijkt altijd naar wat anderen hebben of doen, of ergens van vinden
- of je trekt je juist steeds terug als dingen 'moeilijk worden',
- of je wilt alles begrijpen en vindt gevoelens of emoties maar vaag, lastig of "onvolwassen"
- of mensen vinden je nogal een egocentrist of zelfs narcist (en dat vind jij hun probleem, niet het jouwe)
dan kun je last hebben van onderliggende onveilige hechtingspatronen.
Op deze pagina ontdek je wat hechtingspatronen zijn, waarom het essentieel is om je eigen patroon te kennen en hoe je dat van anderen kunt herkennen. En niet onbelangrijk, wat je eraan kunt doen om weer veilig gehechte patronen en gedrag te leren.
De 4 basis patronen van hechting (hechtings stijlen):
Veilige Hechting
- Je voelt je op je gemak in relaties, kunt vertrouwen geven en ontvangen en hebt een gezonde balans tussen autonomie en verbondenheid.
- Ontstaat wanneer een kind consequent liefdevolle, betrouwbare en emotioneel beschikbare verzorgers heeft. Het kind leert dat het kan vertrouwen op anderen en dat het zijn behoeften mag uiten. Mag ontdekken en experimenteren, en weet dat het altijd op de ouders kan terugvallen, die luisteren en begrijpen, gevoelens en emoties begrijpen, en antwoorden op vragen.
Angstig Ambivalente Hechting
- Je verlangt sterk naar nabijheid, maar bent vaak onzeker over de liefde en bevestiging van anderen. Op latere leeftijd ontstaat vaak please gedrag, onduidelijkheid over eigen normen en waarden of grenzen, en over-performing op het werk. Je weet niet zo goed wie je bent en wat je wilt. Je wilt gewoon dat het fijn en gezellig is. Goede en gemoedelijke sfeer is belangrijk voor je. Of een tevreden manager en goede reviews.
- Over-aanwezige en angstige ouders. Ontstaat door angstige en/of inconsistente zorg door ouders: soms reageert de verzorger liefdevol, maar doorgaans (over) beschermend, risico mijdend, angstig of afwijzend. Dit leidt ertoe dat het kind angstig wordt over liefde en bevestiging en zich vastklampt aan anderen. Of later in relaties bij onvoldoende grenzen stellen gebruikt of misbruikt.
Vermijdende Hechting
- Je hebt een grote behoefte aan onafhankelijkheid en vindt het lastig om emotioneel dichtbij anderen te komen. Terugtrek gedrag, afsluiten van gevoelens, facade gedrag (schone schijn, altijd aardig) of egocentrisme of zelfs narcisme op latere leeftijd kan ontstaan.
- Afwezige of emotioneel onbereikbare ouders. Ontstaat wanneer een ouder / verzorger (emotioneel) afstandelijk, afwijzend of (bijv. door werk) afwezig is, en het kind ontmoedigt om gevoelens en emoties te uiten. Het kind leert dat het op zichzelf moet vertrouwen en vermijdt emotionele afhankelijkheid. Of later in een claimende relatie aan angsten van partner of zelfs manipulatie blootgesteld, en 'het besluit' genomen dat niet meer te willen ervaren.
Gedes- organiseerde Hechting
- Je ervaart zowel verlangen naar, als angst voor verbinding, wat leidt tot verwarring en tegenstrijdig gedrag in relaties.
- Ontstaat in ernstige vorm door traumatische of onveilige situaties, zoals mishandeling, verwaarlozing of een verzorgende ouder die zelf angst oproept. Maar in minder ernstige vorm door ouders die afwisselend zelf emotioneel onvolwassen en onbeschikbaar zijn en dan weer liefdevol en begrijpend. Onbetrouwbaarheid van de reactie van ouders maakt dat je continue op je hoede bent. Dit zorgt voor tegenstrijdige gevoelens: het kind wil nabijheid, maar ervaart tegelijkertijd angst voor de verzorger. Bindingsangst bij aanhankelijkheid of loyaliteit van de ander, en verlatingsangst bij afstandelijkheid of onbetrouwbaarheid van de ander ontstaat op latere leeftijd (25+) of plotselinge emotionele ontladingen met vluchtgedrag.

In deze afbeelding zie je de 4 hechtingspatronen en hun belangrijkste kenmerken
50% van ons is onveilig gehecht!
De theorie over hechtingspatronen is ontwikkeld door John Bowlby, een Britse psycholoog en psychoanalyticus. Later bouwde Mary Ainsworth en daarna Mary Main hierop voort (met name over hoe hechting zich bij volwassenen manifesteert).
In 1978 was het aantal veilig gehechte kinderen nog 70%. Dit getal zie je nu nog vaak, maar recente studies tonen aan dat het percentage veilig gehechte kinderen lager ligt dan eerder werd aangenomen.
Een meta-analyse uit 2023, gepubliceerd in het Psychological Bulletin van de American Psychological Association, analyseerde gegevens uit 285 studies en vond dat ongeveer 50% van de kinderen een veilige hechtingsstijl heeft en dus ook 50% een onveilige hechtingstijl (!) door bijvoorbeeld toegenomen stress bij ouders, hogere echtscheidingspercentages en minder stabiele gezinsstructuren.
Onveilige hechting neemt verder toe
Daaraan kan worden toegevoegd dat door al maar toenemende snelheid van leven, werkdruk, (keuze)stress en -druk, afleiding en impulsen (door oa. AI en social media) en geweld op media (in films en beelden van agressie en geweld in de wereld, en focus van nieuws op criminaliteit en geweld) dit getal zeer waarschijnlijk verder in negatieve zin gaat beïnvloeden.
Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel: toename van onveilige hechting wakkert onbegrip en reactief gedrag in relaties tussen mensen uit. Met als gevolg meer geweld of juist afzonderingsgedrag.
Hoog tijd voor meer aandacht voor hechtingspatronen en het doorbreken van onveilige hechting dus!
Opvoeding ok. En later in je leven dan?
Alles wat in je relatie met anderen leidt tot wantrouwen of beschadiging van vertrouwen kan impact hebben op jouw (on)veilige hechtingspatronen. Een partner die wederzijdse afspraken over exclusiviteit negeert ('vreemdgaat'), het plotseling / onverwacht wijzigen van business deals of plotseling ontslag. Vriend(inn)en die achter je rug negatief over je spreken of je blijken te ge- of misbruiken voor dingen.
Alles wat jouw overtuigingen over hoe je veilig met anderen kunt omgaan beschadigt maakt je onzeker over hoe je contact met anderen eigenlijk werkt en hoe je daar zelf over dacht. Eigenlijk trek je jouw eigen vertrouwensovertuigingen / jezelf in twijfel.
Hoe werkt herstel?
Dat hangt af van de mate van mentale en emotionele verwerking. Af en toe teleurgesteld worden in relaties met anderen werkt natuurlijk anders dan in langdurige patronen verwikkeld te raken.
Bewuste overtuigingen zijn gemakkelijker te veranderen dan onderbewuste overtuigingen met aangeleerd coping gedrag. Ontwikkeltrauma met ook latere negatieve stress dynamiek of zelfs ontstane samenhangende systeemziekten vergt natuurlijk nog langere en body/mind gecombineerde therapie. Je leest er meer over in dit artikel
7Qi Bekrachtiging vanuit uitdaging en silverlining:
Hechting theorie focust vaak op valkuilgedrag. Maar 7Qi Coaching @HOME vindt aandacht voor bekrachtiging bij hechting ook belangrijk: wat is de uitdaging bij een handicap, en wat is het positieve aspect aan iets wat negatief lijkt?
Daar zit doorgaans je leerpunt en het inzicht! Vanuit een spectrum gedachte (je kunt een beetje van iets zijn tot heel veel van iets). Dingen zijn meestal niet zwart wit maar hebben een grijstint. Emoties maken dingen meer zwart/wit. Zelfvergeving en focus op leren en groeien is het begin van verandering.
In onderstaande afbeelding zie je 'the perfect other' (die natuurlijk niet bestaat!). Op het einde van de lijnen zie je de valkuilen van alle hechtingspatronen. De centrale groene 'zon' heeft een WIJ focus. Ik en JIJ dus. Met alle bekrachtiging en relationele eigenschappen als centrum.
Welke handicap ontdek je bij jezelf? en wat zie je als uitdaging of kracht op de stippellijn staan?
Waar zit jouw uitdaging en bekrachtiging in deze afbeelding?

Inzichten en artikelen over (onveilige) hechting
Hechtingstijlen
Impact van hechting, relatie dynamiek en Therapie
Meer
Lezen
over
Hechtings patronen
Deze pagina over hechtingspatronen is een pagina van
7Qi praktijk voor coaching
7Qi is een methode om integratief naar jouw uitdagingen te kijken en zelfbewuster te kunnen leven. Alhoewel de coaching praktijk voor onbepaalde tijd is gesloten bevat deze site informatie en artikelen over onderwerpen waar je mogelijk iets aan hebt!
Ik wens je veel succes en vooral liefde en plezier op jouw levenspad!
Navigeren:
HOME PAGINA 7Qi Coaching
Zelfbewustzijns pagina's (tijdelijk gratis)
Hechtingspatronen (tijdelijk gratis)
COPYRIGHT (c): 2008-2025 7Qi coaching All rights reserved
MEDISCHE DISCLAIMER: De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Individuen moeten altijd hun zorgverlener of therapeut raadplegen voordat ze suggesties die op deze website worden gedaan, toepassen. Elke toepassing van het materiaal op deze website is naar eigen goeddunken van de lezer en valt uitsluitend onder zijn of haar verantwoordelijkheid en risico. De auteur van deze website kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies, claim of schade voortvloeiend uit het gebruik of misbruik van de gedane suggesties, het niet opvolgen van medisch advies of voor enig materiaal van deze site gepubliceerd op websites van derden of andere media.
COPYRIGHT (c) 2008-2025: alle informatie op deze site mag alleen worden gekopieerd met verwijzing naar deze site als bron en met vermelding van medische disclaimer. Zonder bronvermelding is kopiëren niet toegestaan. Er wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor het gebruik van informatie.
AI GEBRUIK: Robots.txt: AI-generatoren mogen de informatie op deze site alleen gebruiken met verwijzing naar deze site https://www.7qicoaching.com. Dit geldt ook wanneer de informatie wordt gecombineerd met andere informatie. De informatie mag niet worden gecombineerd of verwerkt in onethische, discriminerende of seksueel getinte artikelen. Interpretaties zijn niet toegestaan en medische disclaimer moet worden vermeld.