7Qi Essentials: Qi 2 - Emoties

Wat je echt moet weten over de werking van jouw Emoties (Qi-2) en hoe andere Qi van invloed zijn op jouw emoties.

emoties

Onderwerpen:

1. Wat zijn emoties eigenlijk
  • definitie en beschrijving
  • positieve en negatieve emoties
  • seksuele emotionele ontlading
2. Energetische betekenissen/ functies
  • Ontladings-expressie, begrenzen en stress verwerking
  • Stress beheersing nader toegelicht
3. Verstoring van emoties & blokkade
  • 'Over' emotioneel
  • Onderdrukte emoties en trauma
4. Symbolische betekenissen/ functies emotie Qi
5. Emotie therapie

1. Wat zijn emoties eigenlijk?

Emoties zijn een (soms intense) ontlading van energie. Expressie die tot uiting komt in geluid, uitscheiding en/of beweging. Je Emoties zijn als een 'ventiel' voor je innerlijk te hoog opgelopen energieën.  Stress (innerlijke druk) loslatend, of positieve energie toelatend. De begrippen emotie en gevoel worden ten onrechte vaak verward. Een emotie is een energie ontlading, en een gevoel een innerlijke sensatie/waarneming.

    • Emoties zijn een energie- en stressontladende functie die essentieel is voor een gezond en gelukkig leven. In veel door ratio en ego gedomineerde westerse landen worden emoties echter gezien als primitief, als een gebrek aan zelfbeheersing.

    • Deze kijk op emoties is waarschijnlijk gebaseerd op een oude angst voor afwijzing door de groep of gemeenschap. Dit kan optreden na het tonen van emoties zoals lachen, schreeuwen, huilen, uitbarsten of zelfs ongecontroleerde lichaamsbewegingen of agressie. Deze normen en waarden erkennen de belangrijke rol van emoties niet.

    • Het onderdrukken van emoties kan grote negatieve gevolgen hebben. Dit kan leiden tot oplopende innerlijke stress (ziekte oorzaak nummer één) of zelfs trauma.

    • Bij te hoge stress of ‘triggering’  ontstaan er verbindingsproblemen tussen de neocortex (redeneren/denken) en het limbische brein/reptielenbrein (emoties/vluchten/aanvallen/bevriezen). Emoties worden dan, zonder dat de neocortex waarschuwt, opgewekt door het limbische brein. In die zin worden emoties dus wel gestuurd door een primitiever deel van je brein. Besef dus dat jij of anderen 'onder druk gezet' geheel anders kunnen reageren.

    • In het Oosten wordt innerlijke kalmte gezien als een vorm van emotie. Dit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als een norm dat het tonen van emoties ‘not done’ is. Wat eigenlijk bedoeld wordt, is dat je het ‘energieventiel’ minder nodig hebt als je niet te veel gedachte-gevoelensenergie verzamelt. Dit leidt tot een innerlijke staat van rust en kalmte.

    • We hebben allemaal een genetisch aangeboren, en in onze kindertijd aangeleerde unieke ‘emotionele voorkeur’. De Indiase Ayurvedische wetenschap onderscheidt drie basis constitutionele bronnen van emoties: Kapa (liefde, moed, verdriet, afgunst), Pitta (vreugde, woede, verwondering) en Vatha (kalmte, rust, angst), waarvan er meestal twee dominant zijn.

    • Voeding beïnvloedt ook de intensiteit van je emoties. Suiker en alcohol bijvoorbeeld versterken de chemische en kinetische reacties in je lichaam en hersenen. Bepaalde voedingsmiddelen, kruiden en medicijnen kunnen je lichaam en geest juist kalmeren en ontspannen. Daarom adviseren ayurveda en bijvoorbeeld de Chinese geneeskunde, op basis van je constitutie, over welke voeding je beter wel of niet kunt eten.

    In deze tabel zie je voorbeelden emoties. Welke herken jij? De mate waarin deze emoties jou prikkelen is afhankelijk van jouw innerlijke spanningen (opgehoopte energie)
    emotie voorbeelden
    Positieve en 'negatieve' emoties
    • Iedereen heeft emoties. Ze zijn op zichzelf niet goed of slecht, maar gewoon een manier waarop je lichaam opgebouwde energie loslaat.

    • Hoe sterk je emoties ervaart, hangt af van je innerlijke spanningen en de ontwikkeling van je brein en zenuwstelsel. Deze opgebouwde energie kan komen door gedachten (Qi-5), overtuigingen (Qi-3), gevoelens (Qi-4), bezieling (Qi-6) of inspiratie (Qi-7). Meer hierover vind je op de pagina over Qi-1: Lichaam H1 fysiologie.

    • Emoties en gevoelens worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn verschillend. Een emotie is een uitbarsting van energie, terwijl een gevoel een innerlijke waarneming is. Zo is huilen een nuttige emotie: je laat energie los en helpt je systeem om dingen te verwerken. Dit is iets anders dan verdriet, dat een diepgaand innerlijk gevoel is.

    • Plezier, vreugde, vertrouwen en liefde en ook beweging zijn allemaal manieren om energie los te laten. Activiteiten zoals dansen, muziek maken, lachen, zingen, knuffelen of vrolijk zwaaien zijn emotie-gedreven acties die vertrouwen creëren en energie vrijmaken. Emoties die voortkomen uit liefde versterken je zelfvertrouwen en geven je een gevoel van vreugdevolle ontspanning. Ze zorgen ook voor de aanmaak van stoffen in je lichaam die je gezondheid bevorderen en je een goed gevoel geven, en stimuleren al je Qi.

    • Negatieve emoties bestaan eigenlijk niet; emoties zijn simpelweg uitingen van energie. Er kunnen echter wel (onderbewuste) ‘negatieve’ gevoelens/angsten of overtuigingen onder schuilen. Emoties helpen deze negatieve energie los te laten. Angst, frustratie, woede of onderdrukte schaamte zoeken een uitlaatklep en kunnen zich uiten in schreeuwen, trillen, huilen, gapen, zuchten of zelfs slaan. Als dit te vaak gebeurt, kan dat wijzen op een aangeleerde gewoonte of erfelijke aanleg. Iemand heeft misschien de (onbewuste) ervaring dat het uiten van emoties spanning vermindert of anderen kan beïnvloeden.

    • Negatieve emoties niet op anderen 'botvieren' is natuurlijk wel essentieel. Daarmee veroorzaak je stress en verdriet bij anderen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid jouw emotie energie te ontladen op een verantwoorde manier.
    Seksuele emotionele ontlading
    • Een orgasme is ook een manier waarop je Qi, je energie, ontlaadt. De trillingen, geluiden en vloeistofafscheiding ontladen opgebouwde spanning in je lichaam, wat natuurlijk en gezond is.

    • Te veel seksuele ontlading kan echter verstorend werken. Een lage energiefrequentie kan andere vormen van Qi verstoren of tijdelijk blokkades veroorzaken naar hogere Qi, zoals overtuigingen, gevoelens, liefde, denken, bezieling en inspiratie. Dit is waarschijnlijk waarom in spirituele kringen seksuele onthouding soms wordt aanbevolen en waarom lust als een van de zeven zonden wordt gezien.

    • Seksverslaving kan ontstaan door onderdrukte spanningen of trauma's, of als een manier om stress te ontladen. Het kan ook dienen als afleiding van dieperliggende overtuigingen of pijn. Omgekeerd kan een focus op hogere Qi (zoals denken, overtuigingen of spirituele verbinding) de seksuele energie verstoren. Praten over seks is heel anders dan het beleven ervan. Tijdens seks merk je vaak dat praten je seksuele opwinding kan onderbreken, omdat het de emotionele ervaring kan verstoren.

        2. Energetische betekenis / functies van emoties

        Expressie, begrenzen en stress verwerking.
        • Emoties hebben 3 belangrijke rollen:
          1. Emoties kunnen een belangrijke expressie vorm voor je zijn. Door ze te tonen zien anderen wat jou (diep) raakt. In positieve zin of in negatieve zin. Door (positieve) emoties te delen met anderen ontstaat groepsgevoel en energie uitwisseling.
          2. Negatieve emoties geven jouw grenzen aan (!). Ze zijn een indicator dat jouw stress niveau te hoog is en dat energie jouw systeem wil verlaten. (als dat niet lukt ontstaat trauma! zie afzonderlijk kopje). Hiermee wordt niet bedoeld dat je maar om je heen moet gaan slaan (emotie uiting uit een ver verleden). Maar emoties tonen kan voor anderen een signaal zijn dat jouw grens is bereikt.
          3. Emoties verzorgen een natuurlijke stress-regulering voor je. Een enorme belangrijke functie voor jouw systeem. Zeker in tijden waarin stress almaar toeneemt (meer impulsen, snelheid van leven, veel ballen in de lucht houden, informatie overload via schermen, vele keuzes etc.). Stress is momenteel ziekte en doodsoorzaak nummer 1! Vele ziektes zijn te herleiden naar overmatige stress. Daarom is emotie expressie en het niet onderdrukken van emoties belangrijk!
            • Gebeurtenissen zijn als zodanig 'neutraal'. Maar ze kunnen stress in ons systeem veroorzaken als er te veel of te lang prikkels voor je zijn. Stress is van nature goed, omdat het innerlijk energie kan doen vrijkomen voor actie (vluchten, aanvallen). Maar omdat de kans dat je onverwacht een gevaarlijke tijger tegenkomt die je wil verslinden is er minder sprake van natuurlijke 'stresss momenten zoals je die als 'jager-verzamelaar' tegenkwam'. Emoties zijn van nature jouw stress-hanterings mechanisme. Door te schreeuwen, roepen, rennen, klappen, lachen, huilen kun jij je verbinden met jouw groep of gevaar ontlopen en kan jouw systeem ontspannen.
            • Stress kan puur lichamelijk zijn/kinetisch zijn (inspanning, rennen, gewicht etc.) maar ook worden veroorzaakt door Ego-Qi (overtuigingen die aan de kaak gesteld worden of normen die worden overschreden), oplopende gevoelens-Qi, (overmatig) denken en piekeren.
            Stress beheersing nader toegelicht
            • Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam en de geest op een uitdaging of een verandering. Het is de manier waarop je lichaam reageert op een dreigende situatie, een druk of een verandering die om een aanpassing of reactie vraagt. Stress kan zowel fysiek als emotioneel zijn en wordt gekenmerkt door een reeks fysieke, mentale en gedragsmatige reacties.
            • Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar in kleine doses kan het ook motiveren en helpen om doelen te bereiken. Het is pas problematisch als het chronisch wordt en het lichaam geen tijd heeft om te herstellen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals burn-out, angst, of hart- en vaatziekten.
            • Onze leefstijl wordt steeds intensiever. Meer keuzemogelijkheden, een drukke agenda en veel prikkels door mobiele telefoons, klimaatdruk en doorgaans angstwekkend wereldnieuws, en daarbij een hoge dagelijkse werkdruk met zorg voor kinderen of geplande sociale activiteiten. Tegelijkertijd leven we in een wereld die steeds meer gestandaardiseerd wordt, en waar aanpassing aan geestdodende werkstructuren en geïdealiseerde materiële leefwijze norm is. Vele verplichtingen, en weinig werkelijke vrijheid. Dit veroorzaakt een enorme druk die maatschappelijk systematisch ontkend wordt, of waar aandeelhoudersbelang de menselijkheid weet te verslaan. Als we ziektebeelden holistisch bezien, blijkt stress in veel gevallen de werkelijke oorzaak. Daarom is het enorm belangrijk stil te staan bij stress beheersing en de positieve rol van emoties daarbij.
            • Stress beheersing kan bestaan uit
              • Gebeurtenissen 'managen': grenzen stellen aan je eigen systeem en voor anderen, jezelf voldoende rust en hersteltijd geven (of als dat niet kan in gesprek gaan met je manager of ander werk zoeken).
              • Triggers beperken (geen te hoge lichamelijk 'belastende' actie, zoals overmatig sporten of schadelijke middelen consumeren, overtuigingen (normen/waarden) aanpassen, denken en piekeren afwisselen met 'belevings' activiteiten (wandelen, dingen doen) of therapie om innerlijke frustraties, angsten of trauma als oorzaak van je trigger te verminderen.
              • Door je 'tipping point' te verhogen kun je meer stress hanteren. Er is echter altijd een bovengrens!
              • Je kunt je tipping-point (het punt waarop je limbische brein emoties gaat aansturen) trainen door lichamelijke conditie te verbeteren, gezonde voeding (en minder suikers) en voldoende slaap, minder schermtijd, minder (ver)oordelen en meer luisteren en ook door systeem-therapie: oefeningen voor je autonome zenuwstelsel of emotie onderdrukkende medicatie),
              • Door vermijding (minder inspanning, minimale normen en waarden of grenzen te hanteren, weinig nadenken of piekeren over dingen) kun je proberen om de stresscurve laag te houden, maar verveling, (sociale) isolatie of het weinig ontwikkelen van vaardigheden of zelfs bore-out ligt dan op de loer. Of een gevoel van 'vast zitten' wat als zodanig toch weer nieuwe aanvullende stress veroorzaakt.
              • Jezelf te 'managen' door innerlijke frustraties, onverwerkt trauma en andere uitdagingen aan te pakken. Onder de oppervlakte veroorzaken zij extra spanningen. De kracht van kiezen voor motivatie en liefde gedreven gedrag doorzien in plaats van terug te vallen op angst gedreven gedrag.
              • Door emoties toe te laten en gezond in te zetten. Lachen, briesen, soms boos worden, roepen, zingen of bijv. spontaan dansen is een uitlaatklep voor jouw energie. Als je hiermee geen (spoor van) slachtoffers die door jouw emoties getriggerd kunnen worden maakt, is het aan te bevelen emoties toe te laten in jouw leven. Ze zijn de natuurlijke manier om jouw systeem energetisch te ontladen!
              • We leven vaak in een individualistische maatschappij. Vaak materieel rijker maar emotioneel armer. Veel alleenstaanden, weinig tijd voor sociale ontspannende activiteiten en ondanks veel vrijheid  zelfs veel eenzaamheid. Maar de mens is van nature een groepsdeelnemer. Een 'tribe-lid'. Daar waar mensen met onderling respect in groepen sociale activiteiten ondernemen worden emoties op subtiele wijze continue gebruikt en worden spanningen ontladen. Samen lachen, dansen, huilen, dingen delen in groot vertrouwen en weten dat je af en toe emoties mag laten zien zonder echt veroordeeld of zelfs 'verbannen' te worden.
              • Mede daarom is kiezen voor compassie zo belangrijk. Door een hand uit te steken naar anderen ontstaat dit gevoel van 'veilig samen'. Mens mogen zijn. Gevoelens en emoties delen. De ideale manier voor duurzaam en gezond levensgeluk.
            verwerken van emoties
            In bijgaande afbeelding zie je diverse stress-hanterings vormen. Emoties beinvloeden de stress curve (omlaag) waardoor overspannenheid van je systeem minder snel ontstaat.

            3. Verstoring  van emoties (Qi-2)

            Wanneer het 'ventiel' mechanisme van emoties verstoord is, kunnen 'over'- emotionele verschijnselen ontstaan: frustraties of obsessief - theatraal gedrag, diepe angsten, en fobiënen. Bij onderdrukking van emoties kunnen bloeddrukproblemen ontstaan, kan ongecontroleerde groei van weefsel/kanker ontstaan, kunnen neurale afwijkingen ontstaan (ANS verstoring), immuunproblematiek en zelfs trauma. Het resultaat: Qi 1, 3, 4, 5, 6, 7, verstoringen: lichamelijke problemen, niet verwerkte of niet vrijgemaakte geest (denken en overtuigingen)/gevoelens energieën, bezieling blokkades en inspiratie blokkade.

            Over' emotioneel

            • Door genetische aanleg, je hechtingspatroon en latere ervaringen kan jouw zenuwstelsel en brein gevoeliger zijn voor stress, wat van invloed is op jouw emotie triggering en intensiteit. Sommige mensen zijn dus eerder emotioneel of intensiever emotioneel dan anderen.
            • Het kan soms 'intensief' overkomen als iemand emoties niet controleert. We kennen allemaal wel iemand met 'een kort lontje' of iemand die meteen tranen laat lopen bij een emotionele gebeurtenis of film scene. We roepen hier niet op tot altijd ongecontroleerd je emoties tonen, maar wel om bewust momenten te gebruiken waarbij dit wel kan!
            • Door emoties veel of ongecontroleerd te uiten ontstaan innerlijke en externe uitdagingen:
              • Innerlijk kunnen frustraties ontstaan door een dubbele vicieuze cirkel: je raakt zelf verder van streek door ongecontroleerde uiting van je energie: Qi-3/Qi-5/Qi-3 effect (waarom huil ik nu, waarom sprak is disrespectvol met stemverheffing, dat is niet ok, ik voel angst, schaamte, zelfverwijt etc.) en door je angst kan je lichaam weer in of in intensiever emotie terecht komen.
              • Ook anderen kunnen op gelijke manier op jouw emoties reageren waardoor jouw systeem opnieuw getriggerd wordt.
              • Obsessief zijn is niet hetzelfde als emotioneel zijn. Obsessief gedrag is het herhaaldelijk uitvoeren van handelingen of het aanhouden van gedachten die moeilijk te beheersen zijn en vaak voortkomen uit angst of de behoefte aan controle. Obsessief emotioneel zijn is een oncontroleerbare (vaak vicieuze) cyclus van opvolgende emotie.
              • Theatraal gedrag is overdreven, dramatisch gedrag waarbij iemand emoties of reacties op een opvallende en vaak onnatuurlijke manier toont om de aandacht te trekken of indruk te maken op anderen. Theatraal emotioneel zijn heeft dus een Q-3 trigger: de overtuiging dat je anderen met emoties kunt beïnvloeden of manipuleren.
              • Emoties zijn een belangrijke uitlaatklep en altijd aan te bevelen. Maar niet ten koste van anderen.

              Onderdrukte emoties en trauma

              • Als iemand zegt altijd gelukkig te zijn en nooit boos of verdrietig, wees dan alert. Hoewel sommige mensen van nature positiever zijn en anderen sneller geneigd zijn tot somberheid, is het volkomen menselijk om af en toe negatieve emoties te ervaren. Ook de meest optimistische mensen voelen weleens verdriet of frustratie. Soms kiezen ze ervoor deze gevoelens op een gezonde manier kwijt te raken, bijvoorbeeld door te sporten of creatief bezig te zijn. Maar soms is er meer aan de hand: ze kunnen negatieve gevoelens onderdrukken omdat ze bang zijn voor afwijzing of zich niet goed genoeg voelen. Misschien hebben ze geleerd dat emoties vroeger werden afgestraft door hun ouders of omgeving.

              • Het onderdrukken van emoties kan leiden tot trauma. Deze energie, die je niet vrij hebt kunnen laten, blijft in je lichaam hangen. Daarom kan lichaamswerk, zoals massage of somatische therapie, gecombineerd met gesprekken, helpen om trauma los te maken. Soms gebeurt dat zelfs onverwacht: je ligt ontspannen op de massagetafel en ineens voel je tranen opwellen, zonder dat je precies weet waarom.

              • Trauma kan zich op veel manieren uiten. Soms heb je plotselinge emotionele uitbarstingen zonder dat je begrijpt waar ze vandaan komen. Of misschien voel je helemaal niets, alsof je emoties zijn afgevlakt. Trauma is er in allerlei gradaties, van mild tot ernstig, zoals bij PTSS.

              • Bij extreme gebeurtenissen kan het veiliger voelen om emoties weg te stoppen. Denk aan een ongeluk, langdurige stress, agressie in je omgeving, misbruik of oorlogssituaties. Het tonen van emoties kan dan als een risico voelen, waardoor de energie zich ophoopt. Je lichaam slaat die energie op, bijvoorbeeld in je fascia—het bindweefsel tussen je spieren, huid en organen.

              • Emoties zijn vaak een reactie op het 'vecht, vlucht of bevries'-mechanisme van je brein. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van hoe ons lichaam werkt, een manier om spanning en energie te ontladen. Maar als je emoties onderdrukt, kan dat grote gevolgen hebben voor je welzijn.

              • Wanneer je sterke emoties onderdrukt, raakt je brein uit balans. De gebieden die verantwoordelijk zijn voor je emoties—het limbische brein en reptielenbrein—staan dan op scherp, terwijl de verbinding met je neocortex (die je helpt logisch na te denken) wordt verzwakt. Daardoor kun je je overweldigd voelen en heb je soms moeite om nare ervaringen te herinneren. Misschien voel je je zelfs afgesloten van je lichaam, of ervaar je juist onverklaarbare emoties of fysieke sensaties. In zulke gevallen is het belangrijk om hulp te zoeken bij een (trauma)therapeut.

              • Als je je emoties niet kunt uiten, slaat je lichaam ze op. De energie die je niet kwijt kunt, blijft in je systeem vastzitten, en de verbinding tussen wat je hebt meegemaakt en hoe je je daarbij voelt, raakt geblokkeerd. Daarom is het zo belangrijk dat je je tijdens een trauma-behandeling veilig voelt en erop vertrouwt dat je kunt ontladen. Alleen praten is vaak niet voldoende.

              • Bij trauma moeten je lichaam en geest weer met elkaar in verbinding worden gebracht. Denken en voelen, overtuigingen en emoties, alles is met elkaar verweven. Lichaamswerk, contact met je omgeving herstellen, beweging en het ruimte geven aan emoties zijn essentieel. Dit kan worden aangevuld met gesprekken en het verwerken van onderbewuste herinneringen, bijvoorbeeld via EMDR of hypnotherapie.

              Hechtingspatronen
              • Onveilige hechting uit je jeugd is een trauma vorm. Als kind voelde jij je onvoldoende veilig om emoties te tonen richting jouw onveilige (boze, verdrietige, afwezige of onbetrouwbare) ouders. Onderbewust besloot je om je gedrag daarop aan te passen.

              • Dit doe je door te 'pleasen' of juist door je te verbergen/terug te trekken. Beide veroorzaken onderdrukken van werkelijke emoties! Dit kan zelfs van invloed zijn geweest op de vorming van je autonome zenuwstelsel (ventraal vagale verstoringen). Een handicap die je later in je leven kwetsbaarder maakt voor nieuwe traumatische ervaringen en verdere trauma opbouw. Door (over)gevoeligheid ontstaat een systeem wat minder veerkrachtig is of een enorme prestatiedrang om maar 'voldoende' te zijn! Je leest er meer over in het artikel: onveilige hechtingspatronen doorbreken.
              De emmer die overloopt
              • Ook in minder extreme situaties onderdrukken we emoties. Spanningen of druk tijdens je opvoeding op het werk of in je relatie kunnen ook leiden tot emotie uitbarstingen of zelfs trauma.
              • Als we te weinig emoties toelaten (ofwel onderdrukken) en te weinig bewegen, aangeraakt worden, of op andere manieren ontladen stapelt de energie zich op in je systeem. Een kleine 'trigger' kan vervolgens veroorzaken dat de emmer overloopt. Je blokkade breekt en plotseling uit je intensieve emoties, of je lichaam slaat emoties op en er ontstaat werkelijk trauma.

              4. Emotie Qi-2: Symbolische betekenissen/functies

              Wat zijn symbolische betekenissen van je emotie?

                Waarom zou je symbolische betekenissen willen weten? Je onderbewustzijn werkt vaak met beelden en symbolen. Een soort samenvatting van een combinatie van dingen, gevoelens die je daarbij had, of ideeën en overtuigingen die je erbij hebt.  Zodra dit aan de oppervlakte komt oftewel in je bewustzijn verschijnt (bijv. bij therapie gesprekken) kan dit helpen om verwarring te verhelpen, duidelijkheid te scheppen of verlangens of angsten in beeld te krijgen. Of om concrete levensdoelen scherp te krijgen.

                Ik som een aantal vaak gebruikte symbolische betekenissen van Qi2-Emotie op:

                Agressie en verlies van controle

                • Een voor de hand liggende symbolische betekenis is agressie en controle verlies. Omdat emotionele mensen vaak in hun emotie niet openstaan voor rede lijken ze vaak onhanteerbaar voor anderen. Het uiten van emotie kan daarom symbolisch gezien worden als expressie van agressie of controle verlies.

                Passie

                • Alhoewel passie een vorm van verlangen is om bezieling (Q-6) te manifesteren kan passie ook intensief overkomen of emoties vrijmaken en verward worden met emotioneel gedrag.

                  Overgave

                  • Vanwege de oncontroleerbaarheid of soms onvoorspelbaarheid van emoties kan een associatie zijn dat het iets is waar jij of anderen zich aan moeten overgeven.

                  Overleven/transformeren

                  • Emoties kunnen een enorme ruimte creeeren in jouw systeem. Opgelopen energie verlaat je systeem en in de plaats daarvan ontstaat ruimte voor denken, blokkades en frustraties doorbreken en genezen van ziekte of pijn. Je onderbewustzijn kan daarom associaties maken met overleven of transformeren tijdens je leven.

                  Seksuele drive, lust of seksuele blokkades

                  • Een voor de hand liggende symbolische betekenis is seksuele activiteit (of juist blokkades). Je Chakra 2 / Qi 2 is gekoppeld aan je reproductie systeem en menstruale cyclus. Omdat orgastische activiteit controleverlies en overgave vereist en veroorzaakt of deze energie juist onderdrukt wordt is de associatie vaak gezien.

                    5. Emotie gerichte therapie

                    Emotie gerichte therapie

                    Aan je lichaam werken

                      Misschien 'voel jij je niet lekker in je vel', of zelfs ziek en heb je last van emotie blokkades of juist overmatige emotioneel gedrag. Ook kun je 'trauma' vermoeden op basis van wat je gelezen hebt . Of wil je juist graag zo lang mogelijk gezond oud worden. Een lichaam is iets van vele 'evenwichten' (die verstoord kunnen worden). Daarom is het belangrijk je lichaam goed te verzorgen/onderhouden en klachten of ziekte serieus te nemen en in dat laatste geval bewust aan genezing te werken.

                      De essentie van 7Qi is dat alle 7Qi op elkaar inwerken! Dus door aan je lichaam zelf werken maar ook aan je andere 6Qi. bijv.  via inspiratie (creatieve therapie) of cognitieve therapie of door body-mind therapie, beweging, aanraking of massage met gelijktijdige emotionele ontlading (huilen, roepen etc.) kun je lichamelijk herstel bevorderen.

                      Neem bij ziekte altijd contact op met je huisarts en/of erkende therapeut!) en kies evt. zelf voor aanvullende actie/therapie.

                      Het gaat te ver om alle onderhoud/therapie vormen hier te bespreken. Ik som er een aantal op zodat je evt. op (aanvullende) ideeën wordt gebracht.  :

                      Onderhoud

                      • Geconcentreerde en gerichte activiteiten om te laden en te ontladen. Bv. sport, yoga asana/mantra, ademwerk, creatieve therapie (verf, muziek, dans), massage, klankhealing, tantrische workshops, lachtherapie, vertrouwen opbouwende activiteiten.
                      • Gezonde voeding of ayurvedische / afgestemde voeding.
                      • Beperk of elimineer bewerkte voeding, alcohol, frisdrank, zoete dranken, suikers/suikerhoudende snacks).
                      • Supplementen (liefst op voorschrift therapeut): bijv. in de winter: vitamine D/zinc en/of multivitaminen.
                      • Detox en vasten (bijv. intermittent fasting / 3dagen onthouding [raadpleeg je arts!] / andere detox programma's
                      • Voldoende water drinken!
                      • Voldoende slaap! (8u) en
                      • Minimaliseer of elimineer roken of verdovende/verslavende substanties
                      • (werk)stress verminderen! (stress is ziekte oorzaak nummer 1 !)
                      • Afscheid nemen van toxische relaties
                      • Me-time inbouwen: alleen (kunnen) zijn en ontspanning zoeken (lezen, wandelen, in flow met een hobby zijn)
                      • Schermtijd verminderen! (telefoon/binge-watching/voor je televisie hangen)
                      • Ontspanning met vrienden of zinvolle activiteiten (vrijwilligerswerk): compassionate-togetherness
                      • Massage
                      • Meditatie (stilte, geleid of met geluid: klankschalen, chakra frequencies of bin-aural beats)
                      • Yoga en mantra/zingen
                      • Sport (niet obsessief!)
                      • Journaling/dagboek bijhouden

                      Therapie

                      Algemeen:

                      • Huisarts / medicatie consult
                      • Medisch specialist / ziekenhuis consult
                      • Psychotherapie

                      Aanvullend holistisch

                      • Body/mind therapie
                      • Hart-coherentie oefeningen
                      • Life-coaching
                      • Begeleide Yoga / Retreat
                      • Ademwerk / -therapie
                      • Sjamanistisch consult
                      • Gemstone / essential oil treatment
                      • (Ectatic) dancing
                      • Reiki behandeling
                      • Sound therapy
                      • Theta healing

                      Specifieke emotie therapie

                      • EFT (Emotionally Focussed Therapy)

                      Een therapeutische benadering die zich richt op het verbeteren van de emotionele verbinding tussen partners door middel van het samen identificeren, verkennen en herstructureren van onderliggende emoties en interactiepatronen in hun relatie. Specifiek wordt aangeleerd hoe, alvorens te oordelen, allereerst onderliggende gevoelens en emoties te zien. (bijvoorbeeld: 'Ik zie dat je huilt, wil je me vertellen waarom?'.  Of 'als jij ..... dan merk ik dat ik blokkeer en stil wordt, of juist ga huilen of boosheid uit'.

                      • EMDR

                      Een therapievorm die gebruikmaakt van oogbewegingen of links/rechts afwisselende piepjes in je oren om traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading ervan te verminderen. Soms wordt je brein in een afwisselende beta (bewustzijn) en alpha (onderbewustzijn/associatief) staat gebracht tijdens de behandeling.

                      • Specialistische trauma therapie

                      Een therapievorm waarbij veiligheid,  lichaamswerk (activiteiten), cognitieve therapie en bewustwording van samenhang tussen bestaande (al dan niet aan de oppervlakte gebrachte) gevoelens, emoties en gedachten en overtuigingen in onderlinge samenhang geïnventariseerd, verkend en verwerkt worden. Een aanrader is het boek 'Trauma sporen' van Bessel van der Kolk waarin ontwikkeling van deze therapie duidelijk besproken wordt.

                      • Lichaamswerk/body-mind therapie

                      Juist de combinatie van lichaamswerk (adem technieken, geluid, aanraking, bewegingen) en mentale technieken (gedachten en overtuigingen) in samenhang met gevoelens en emoties worden hier toegepast.

                      • Trauma massage

                      Massage wordt in Azie al vele eeuwen als ontspannende en regelmatige activiteit ingezet. Omdat geblokkeerde emoties zich in jouw lichaam kunnen ophopen (fascia!) kan een massage deze energie vrijmaken. Een trauma massage combineert korte gesprekken/vragen, Betha/Alpha staat bereiken voor associatieve ontlading met gerichte massage op delen van je lichaam.

                      • Melukat

                      Een heel specifieke toepassing die terug te brengen is naar oude tantrische/vedische gebruiken is een 'Melukat' die een priester of balian/sjamaan op Bali kan uitvoeren (mogelijk ook in vormen in andere gebieden/landen toegepast). Hier wordt een meditatie met mantra's of zelfs lachtherapie gecombineerd met overgieting van koud (gezegend/geïnspireerd) water, met gelijktijdig reciteren van inspiratie spreuken door de priester/balian, terwijl de persoon die het ondergaat trappelend zijn of haar emoties de vrije loop geeft.

                      • Kinethische emotie therapie

                      Soms voelden we ons machteloos in het leven. Misschien zelfs tijdens de eerste maanden van ons leven (toen we cognitief nog niet ontwikkeld waren). Zulke vroege jeugdervaringen kunnen verstoringen in je emoties veroorzaken. Beweging en vocale ontlading wordt gecombineerd om emoties vrij te laten komen. Bijv. schudden met je lange spieren terwijl je roept “Ik zit niet vast, ik zit niet vast”  of met een stok op een kussen slaan terwijl je vrijelijk innerlijke frustraties roept. Een puur lichamelijke/cognitieve ontlading en hopelijk herprogrammering.

                      Een specifieke vorm is yoga-somatic-trauma-release:  een combinatie van bepaalde yoga poses met bewust trillende spieractiviteit waarbij het loslaten van energie en stress via stem of emoties (huilen, briesen), wordt gekoppeld aan associatieve gedachten.

                      • Feeding your demons (Tsultrim Allione)

                      Een Tibettaanse meditatie- en visualisatietechniek ontwikkeld door Lama Tsultrim Allione. Het is gebaseerd op een eeuwenoude Tibetaanse boeddhistische praktijk, genaamd Chöd, waarbij je niet tegen je innerlijke demonen vecht, maar ze voedt en transformeert. In de context van deze techniek worden "demonen" opgevat als innerlijke obstakels, angsten, verslavingen of negatieve emoties. In plaats van deze demonen te onderdrukken, zoek je naar een manier om ze te begrijpen en te verzachten.

                      MEDISCHE DISCLAIMER: De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Individuen moeten altijd hun zorgverlener of therapeut raadplegen voordat ze suggesties die op deze website worden gedaan, toepassen. Elke toepassing van het materiaal op deze website is naar eigen goeddunken van de lezer en valt uitsluitend onder zijn of haar verantwoordelijkheid en risico. De auteur van deze website kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies, claim of schade voortvloeiend uit het gebruik of misbruik van de gedane suggesties, het niet opvolgen van medisch advies of voor enig materiaal van deze site gepubliceerd op websites van derden of andere media.

                      COPYRIGHT (c): alle informatie op deze site mag alleen worden gekopieerd met verwijzing naar deze site als bron en met vermelding van medische disclaimer. Zonder bronvermelding is kopiëren niet toegestaan. Er wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor het gebruik van informatie.

                      AI GEBRUIK: Robots.txt: AI-generatoren mogen de informatie op deze site alleen gebruiken met verwijzing naar deze site https://www.7qicoaching.com. Dit geldt ook wanneer de informatie wordt gecombineerd met andere informatie. De informatie mag niet worden gecombineerd of verwerkt in onethische, discriminerende of seksueel getinte artikelen. Interpretaties zijn niet toegestaan en medische disclaimer moet worden vermeld.